Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 12.10.2021. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

OPG-ima koji su u posjedu državne zemlje omogućiti zakup na barem 20 godina?

Tako bi se riješilo više od 50 posto državnog zemljišta, rekao je Mato Brlošić obrazlažući uvjete za takav ugovor u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" gdje je gostovao s državnim tajnikom, Tugomirom Majdakom.

Foto: Martina Popić
  • 4.361
  • 485
  • 0

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu usvojen još 2018. godine, a čije su izmjene i dopune upućene u saborsku proceduru bio je i temom emisije "Dobro jutro Hrvatska“ HRT-a u kojoj su gostovali državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, Mato Brlošić.

"Uskoro se očekuje prvo čitanje, a drugo je samo donošenje Zakona. Dakle, krajem ove godine bit će donesen, a puna provedba počinje od iduće“, rekao je Majdak pojašnjavajući da je razlog izmjena, taj što su od donošenja novog Zakona jedinice lokalne samouprave dostavile 454 programa raspolaganja, a resorno Ministarstvo izdalo suglasnost za 350 koji ukupno obuhvaćaju oko 295.000 ha državnog poljoprivrednog zemljišta.

No, tek je 156 JLS-a donijelo odluku o raspisivanju natječaja za zakup i prodaju što je očiti pokazatelj da postoji još uvijek puno prostora za poboljšanje onih programa koji nisu doneseni. 

"U tom smjeru izmjenama i dopunama definirane su sve potrebne radnje koje jedinice moraju donijeti kako bi što prije stavili u funkciju najvrjedniji resurs u poljoprivredi, a to je zemljište s naglaskom na državno što je definirano novom strategijom poljoprivrede do 2030. godine“, kazao je državni tajnik.

U ARKOD upisano 260.000 hektara državnog zemljišta

Naime, prema zadnjem izvješću, od ukupno 1,56 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, u ARKOD sustavu evidentirano je 260.000 državnog, a najveći problem s njim je to što se 30 godina nije riješio dugoročni zakup koji je namijenjen za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

"Dok je začudo s druge strane, ono koje je u bivšim programima i natječajima bilo određeno velikim tvrtkama, onima koje obrađuju više od tisuću hektara, već prije riješeno na 20, 30, 50 godina“, podsjetio je Mato Brlošić.

Dodao je i kako si stalno postavljaju pitanja što koči Ministarstvo i zašto prethodne Vlade nisu uspjele ostalih 150.000 hektara staviti u dugogodišnju funkciju s kojima raspolažu OPG-ovi. "Unatrag devet godina samo se produžuje na pet ili dvije godine, a mi se 30 godina pitamo hoćemo li tu zemlju obrađivati iduće godine“, istaknuo je Brlošić ono što najviše muči poljoprivrednike.

Što donose nove izmjene, pojasnio je sam državni tajnik.

Kako kaže, jedinice lokalne samouprave više neće moći čekati s provedbom programa raspolaganjem, već im je Ministarstvo dalo odredbu od tri mjeseca u kojem roku će morati donijeti program. Također, morat će se provesti i natječaj. "Ako ga ne budu objavili, raspisivanje natječaja preuzet će Ministarstvo“, naglašava Majdak.

Nadalje, provodit će se dodatna kontrola gospodarskih programa, a kontrola provedbe u dijelu vezanom za tlo, odnosno agrotehničke mjere će biti u nadležnosti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

OPG-ima trebaju dugoročni ugovori za zemlju

Također, dodao je, uvodi se elektronička obrada zahtjeva, a u povjerenstva za zakup, odnosno prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta uključuju se kao članovi predstavnici županija, odnosno Ministarstvo poljoprivrede.

"Više se kao obveza ne stavlja maksimalna površina u program raspolaganja, već se ona određuje u samom natječaju“, nabraja koje su sve promjene predložene te dodaje kako će pravne i fizičke osobe, tu prvenstveno misli na OPG-ove i poljoprivredne obrte imati jednak pristup zakupu, odnosno prodaji zemljišta u vlasništvu države.

Lome se koplja oko budućih pravila raspolaganja državnim zemljištem

Zamjenik predsjednika HPK, za kraj je poručio kako svima koji su u posjedu državne zemlje, a osnovna im je djelatnost poljoprivreda, ostvaruju određene prihode unazad pet godina i podmiruju sve obveze, treba omogućiti da umjesto na dvije, potpišu ugovor na 20-25 godina.

"Tako bi se već za šest mjeseci, a najkasnije za godinu, riješilo više od 50 posto državnog zemljišta što do sada nije niti jedna vlada uspjela“, zaključio je Brlošić.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Državno poljoprivredno zemljište Zakon Prodaja Otkup Tugomir Majdak Mato Brlošić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]