Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mala gospodarstva
  • 03.11.2014. 08:25

OPG će uz nacionalnu podršku imati budućnost!

Razvoj malih OPG-ova povećava apostleship, čuva kulturu i tradiciju, ali i čuva temelje prehrambene neovisnosti!

Foto: depositphotos.com
  • 1.119
  • 311
  • 0

Predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Czeslaw Adam Siekierski, prisustvovao je raspravi na temu budućnosti malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u EU, 30.10.2014. u Osijeku te 31.10.2014. u Zagrebu.

Rasprava je održana u Saboru republike Hrvatske u organizaciji Odbora za poljoprivredu. Skup je otvorio predsjednik sabora Josip Leko, a moderator je bio Franjo Lucić, predsjednik saborskog odbora za poljoprivredu. U raspravu su se uključili i hrvatski europarlamentarci (Jakovčić, Petir, Borzan, Maletić) i predstavnica Ministarstva poljoprivrede Snježana Španjol.

Razvojna sila i temelj prehrambene neovisnosti

U raspravi je sudjelovala i Udruga OPGH Život, a u ime udruge govorio je Miroslav Kovač, koji je opet naglasio važnost OPG u prehrambenoj neovisnosti naše zemlje. Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva temelj su i budućnost Europske unije jer služe kao pokretačka i razvojna sila, temelj gospodarstva uopće, ali i čuvaju tradiciju te predstavljaju izvor života za buduće generacije u smislu prehrambene i kulturne neovisnosti.

Poruka je to i predsjednika Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, Czeslawa Adama Siekierskog koji je održao i predavanje o toj temi.

Mala gospodarstva zapošljavaju ljude

"Odlično razumijem probleme s kojima se suočavate na državnoj razini, jer smo ih imali i mi, a imamo ih još uvijek. Poljsku poljoprivredu sačinjavaju također mala gospodarstva, kao i cijelu EU. Na europskoj razini, čak je 70% malih OPG-ova. Na jugu Europe dominiraju mala gospodarstva i ona su važna europska baština.

Czeslaw Adam Siekierski

Ona s jedne strane zapošljavaju ljude, samoodrživa su, a preko njih se održava tradicija i kultura određene regije i područja. Zato treba stvarati uvijete koji su povoljni za njihov razvoj jer su na tržištu, uvjeti za njih jako nepovoljni. Treba ih podupirati i poticati na udruživanje i suradnju zbog boljeg funkcioniranja", rekao je Siekierski.

Ugledati se na europske uzore

"Kada govorimo o razvoju ruralnih područja, moramo imati podršku na nacionalnoj razini, potom na razini Europske unije, ali je jako važno postojanje jake motivacije i volje poljoprivrednika promijeniti stvari. I zato moramo promatrati sve one države u kojima su mala gospodarstva dobro organizirana. Austrija je odličan primjer.

Moramo koristiti iskustva drugih. Iako dosad tuđa iskustva nismo uspjeli pretočiti u proizvođačke grupe ili organizacije koje su nužnost za Program ruralnoga razvoja, dio krivnje ipak je i na Ministarstvu poljoprivrede", smatra pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko srijemske županije Andrija Matić.

Važnost organizacije poljoprivrednika

Ispred Udruge Život, istaknuto je i niz problema koji su u našoj zemlji nagomilavani duži niz godina. Također, Udruga je pozvala sve političare i stručnjake ondje prisutne, da čim prije postignu dogovor oko strateške važnosti poljoprivrede. Naglašena je važnost organizacije poljoprivrednika u Udrugu i otvoreno zatražena pomoć i razumijevanje, ističući da je situacija u poljoprivredi izuzetno teška.

Kovač je naglasio da je udruga nevladina, nepolitička interesna organizacija i da je članstvo u njoj dobrovoljno za sve registrirane OPG-e, bez obzira na veličinu. Po završetku istupa predao je predsjedniku Odbora za poljoprivredu EU Program rada Udruge koji je u cijelosti kompatibilan sa Rezolucijom o malim OPG-ovima EU.

"Sve naše aktivnosti upravo usmjerene ka svemu i zbog svega što obiteljska gospodarstva, i one koji žive i rade na njima, čini vrijednim. Drago nam je što se vrijednost života i rada na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ne gleda samo kroz prizmu proizvodnje, već više funkcionalnu ulogu u zajednici.
Te činjenice kontinuirano naglašavamo i zbog njih se angažiramo. Vjerujemo da će ovim skupom i istupom gosp. Siekierskog, predsjednika odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u EU, hrvatskim stručnjacima, političarima, gospodarstvenicima i samim poljoprivrednicima, ali i javnosti uopće, što je osobito važno, sadržaj, put i tematika zalaganja Udruge Život biti bliži i jasniji. U krajnju ruku i podržani."

Rezolucija EU o malim OPG-ovima ističe značaj i vrijednost malog gospodarstva u očuvanju seoskog prostora, zapošljavanja, populacijske obnove, proizvodnje hrane i slično. Jednom riječju, zaključeno je da poljoprivreda bilo koje zemlje članice EU, ne može funkcionirati bez malih OPG-ova. Nekoliko puta istaknuta je važnost udruživanja poljoprivrednika u Udruge, zadruge i proizvođačke organizacije.

Podrška domaće politike

"Osnovni dojam je da smo upravo u dobroj vjeri, namjeri i cilju organizirali našu Udrugu. Da je to sudbinska potreba koju će EU podupirati. Da smo sukladni u svojim nastojanjima sa smjerovima i načelima EU politike. Da bi se prema svemu tome domaća politika trebala snažnije okrenuti prema našem radu, pomoći nam i konačno postići dogovor oko budućnosti hrvatskih poljoprivrednih gospodarstvima", smatra Kovač i poziva na suradnju.

"Najavljujemo da će 15 mladih poljoprivrednika iz naše Udruge 05.11. posjetiti EU parlament kao gosti gđe. Ruže Tomašić. Zahvaljujemo se ovim putem organizatorima skupa (Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora), svim europarlamentarcima koji su bili ondje prisutni, ali i svim medijima koji su prenijeli glas o ovom važnom skupu za OPG."

Oranice - naše najveće blago

Okrugli stol "Budućnost hrvatskih OPG-a", Poljoprivredni fakultet Osijek

Brojnim nazočnima obratio se i Franjo Lucić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, koji je posebno naglasio kako su oranice najveće blago koje Hrvatska ima, a poljoprivreda najvažnija gospodarska grana. Dekan Poljoprivrednog fakulteta Osijek Vlado Guberac naglasio je kako su Slavonija i Baranja poznate hrvatske žitnice.

"Zadnjih smo godina svjedoci kako se selo okreće i drugim proizvodnjama, što je dobro. Stoga smo i mi utemeljeli sve potrebne studijske programe. Imamo ih trenutačno 10 i pokrivamo gotovo sve grane poljoprivredne proizvodnje čime i mi dajemo svoj doprinos razvoju OPG-ova".

Foto: depositphotos.com


Tagovi

OPG Mala gospodarstva Rezolucija EU Miroslav Kovač Udruga OPGH Život Franjo Lucić Snježana Španjol Marijana Petir Josip Leko Odbor za poljoprivredu Czeslaw Adam Siekierski Poljska Austrija Udruživanje Politička podrška Nevladina udruga


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]