Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online konferencija
  • 29.04.2021. 12:00

Online konferencija: Ima li rješenja za ruševine u ruralnom prostoru?

Zašto toleriramo ruševne objekte koji predstavljaju opasnost za ljude, nagrđuju prostor i ruše vrijednost drugim nekretninama? Gdje prestaje privatno, a počinje javno? Imaju li mrtvi veća prava od živih?

Foto: Agroklub
  • 1.288
  • 340
  • 1

Napušteni objekti i sela Banije, Like, Korduna, dijelova Slavonije, Dalmatinske zagore i otoka, te sve veći broj praznih i ruševnih objekata u drugim dijelovima Hrvatske, mrtvi su kapitali i prepreka ruralnom razvoju. Dok suvremena društva imaju rješenja, mi pasivno gledamo propadanje. Uskoro obilježavamo tri desetljeća neovisnosti, a još nismo odlučili što ćemo s avetima prošlosti? Je li prošlost važnija od budućnosti? 

Ustavom Republike Hrvatske jamči se pravo vlasništva i nasljeđivanja. Ali vlasništvo nije samo pravo, već i obveza, a nositelji istog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru. Svjedočimo da u praksi tome nije baš tako. Brojni su vlasnici kuća i poljoprivrednog zemljišta kroz prošlost napustili svoje domove. Ostavinski postupak nema tko pokrenuti, niti može bez smrtovnice. Pa pojedinci s pravom pitaju: Imaju li veća prava mrtvi i odseljeni od preostalih živih stanovnika sela? Dok drugi dvoje treba li rušiti ili obnavljati iste nekretnine.

Za praćenje konferencije uživo na ZOOM platformi prijavite se putem sljedeće poveznice OVDJE

Imamo i situacije nekretnina poznatih vlasnika, koje pripadnu gradovima i općinama, koje se takve tzv. ošasne imovine ne mogu odreći. Takve su nekretnine nerijetko u lošem stanju, teško pronalaze kupca te postaju teret lokalnoj samoupravi.

Kako riješiti pitanje zapuštene imovine poznatih i nepoznatih vlasnika, kako zaustaviti usitnjavanje zemljišta i gomilanje broja vlasnika parcela; što rade druge članice Europske unije i što kažu urbanisti - neke su od tema koje ćemo raspraviti na online konferenciji "Ima li rješenja za ruševine u ruralnom prostoru?" koju organiziraju Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske, 6. svibnja 2021. od 14 sati uživo na ZOOM platformi i na YouTube kanalu Agrokluba.

Naši panelisti su: Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca i zastupnica u Hrvatskom saboru; Franc Bogovič, zastupnik u Europskom parlamentu i nekadašnji ministar poljoprivrede Republike Slovenije; Ivana Pintar, ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine; Rodoljub Džakula, poljoprivrednik i veterinar te Sandra Jakopec, predsjednica Udruge hrvatskih urbanista. Online konferenciju moderirat će Leticija Hrenković iz Agrokluba.

Za praćenje konferencije uživo na ZOOM platformi prijavite se putem sljedeće poveznice OVDJE.  Registrirani gledatelji su u mogućnosti postavljati pitanja panelistima tijekom rasprave.

Požurite, jer je broj mjesta ograničen.

Ima li rješenja za ruševine u ruralnim prostorima?


Tagovi

Ruševine Ošasna imovina Anamarija Blažević Franc Bogovič Ivana Pintar Rodoljub Džakula Sandra Jakopec


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]