Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Univerzalni stroj
  • 29.03.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

OLT Future Machines proizveo inovativni poljoprivredni stroj Taurus

Stroj se ovisno o potrebama korisnika može skratiti odnosno produžiti. Priključke nosi u sredini, a može ih i vući ili gurati, pojašnjavaju iz tvrtke koja je preuzela gotovo cijeli proizvodni program nekadašnjeg OLT-a.

Foto: Future Machines d.o.o.
  • 1.560
  • 154
  • 0

Proizvođač poljoprivredne mehanizacije iz Osijeka, tvrtka Future Machines d.o.o. koja je preuzela gotovo cijeli proizvodni program tvrtke OLT završava projekt pod nazivom Prilagodba inovativnog univerzalnog stroja za obradu zemlje zahtjevima tržišta.

Njegov cilj je omogućiti široj populaciji bavljenje poljoprivredom, odnosno uzgojem hrane u vlastitim vrtovima kroz jednostavnu primjenu stroja i tehnološke karte. "Na taj način, ali i kroz kontinuirana unapređenja stroja, cilj nam je poticat poljoprivrednu proizvodnju s naglaskom na ekološku i na proizvodnju vlastite, domaće hrane kako za vlastite potrebe tako i za komercijalne", kažu iz ove tvrtke.

Naime, ovim se projektom prilagodio zahtjevima tržišta univerzalni stroj za obradu poljoprivrednog zemljišta do 4 hektara. Komercijalno ime mu je Taurus (grč. bik), a iz ove tvrtke pojašnjavaju da su izabrali to ime jer je ova životinja zaštitni simbol OLT-a.

Stroj se prilagođava potrebama korisnika

Zamišljen je kao vozilo manjih proporcija s pripadajućim modularnim sklopom na koji se priključuju alati za obradu zemlje koji su također razvijeni u sklopu projekta. Radi se o njih 18, a to su primjerice plug, mehanička i pneumatska sijačica, kultivator, rasipač gnojiva i slično.

Modularnost ovog stroja se očituje u tome što se on sastoji od četiri dijela koja se međusobno mogu kombinirati. Riječ je o pogonskom i upravljačkom sklopu te radnom (srednjem) sklopu koji je kraći ili duži.

Sastoji se od dijelova koji se mogu kombinirati

Dakle, stroj se ovisno o potrebama korisnika može skratiti odnosno produžiti. Nadalje, priključke nosi u sredini to jest između prednjih i stražnjih kotača, a može ih i vući ili gurati. Također, modularnim preinakama može se mijenjati prednji odnosno stražnji pogon, kao i stražnja/ prednja upravljivost.

Izbacivanje srednjeg radnog modula te neposrednim spajanjem pogonskog i upravljačkog sklopa dobiva se skraćena inačica Taurusa. "Ovo se postiže kombiniranjem navedenih modularnih dijelova što je zamišljeno kao jednostavan postupak koji bi korisnici stroja mogli sami izvršavati po potrebi. Mogli bismo reći da se radi o hibridu između motokultivatora i manjih traktora", pojasnili su iz Future Machines-a.

Za što služi tehnološka karta?

Uz stroj je razvijena i tehnološka karta, a sastoji se od uputa za proizvodnju povrtlarskih kultura uz jednostavno korištenje univerzalnog Taurusa. One bi obuhvatile 30-ak povrtlarskih kultura uz priloženu tehnološku kartu te organizaciju prostora za uzgoj, s naglaskom na ekološku proizvodnju. Dakle, inovativni element predstavlja upravo ta modularnost te koncept upotrebe stroja uz tehnološku kartu.

"On je zamišljen kao hibrid koji bismo mogli nazvati platformom za nošenje raznih radnih elemenata, a temeljen je na modularnosti", istaknuli su iz ove tvrtke.

Taurus je zamišljen kao hibrid

U provođenju projekta uz stručni kadar tvrtke sudjeluju i vanjski stručnjaci iz područja dizajna, marketinga, agronomije, kao i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek te TERA Tehnopolis d.o.o. koja se bavi promicanjem tehnologija, inovacije i poduzetništva, odnosno povezivanjem znanosti i gospodarstva.

"Proizvedene prototipove planiramo po posebnim uvjetima plasirati na tržište preko partnera koji se bave poljoprivredom i šumarstvom kako bismo tako u suradnji s njima izvršili daljnja testiranja", zaključuju iz ove tvrtke dodavši da im je sljedeća faza komercijalizacija proizvoda i nastavak rada na razvoju i daljnjim unaprjeđenjima.

Projekt sufinancira EU

Ukupnu vrijednost projekta, u iznosu od 1.564.949,55 kn, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu od 1.322.382,36 kn.

Trajanje projekta je od 1. listopada 2019. do 1. travnja 2022.

Naziv projekta: Prilagodba inovativnog univerzalnog stroja za obradu zemlje zahtjevima tržišta

*Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj


Tagovi

Future Machines OLT Taurus Projekt Unirverzalni stroj Tehnološka karta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

OLT - Future Machines

Jadranska 17, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: prodaja@olt.hr web: https://www.futuremachines.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]