Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus i korona
  • 02.12.2022. 15:00

Ogorčeni farmeri: Zbog koronavirusa zaoravaju povrće na poljima

Trgovci ne mogu do kineskih poljoprivrednika, tržnice su zatvorene, urod propada na poljima

Foto: Depositphotos/lnzyx
  • 412
  • 55
  • 0

Prošle godine u ovo vrijeme u Kini su masovno kupovali kupus, u tolikoj mjeri da je država ograničila kupnju na tri glavice po osobi. Razlog je bio koronavirus. 

Ove godine kupus i drugo povrće zaoravaju u zemlju ili ga ostavljaju da trune jer su prodajni lanci prekinuti. Razlog je koronavirus. 

Neprodano tisuće tona povrća 

Naime, ograničenja koja je vlada uvela radi sprečavanja širenja COVID-a presjekla je distribucijske kanale i zatvorila tržišta, piše Reuters. Najgore je u središnjoj pokrajini Henan, jednoj od regija s najvećim proizvođačima u zemlji. Prošle su godine proizveli 76 milijuna tona povrća, što je čak 10 posto nacionalne proizvodnje, prema tamošnjem Državnom uredu za statistiku. 

No, ove sezone ondje je ostalo neprodano tisuće tona povrća. Situacija nije puno bolja niti u sjevernoj pokrajini Shandong. 

Unatoč valu prosvjeda bez presedana, protiv vrlo oštrih mjera za suzbijanje širenja SARS-CoV-2 virusa, a o kojima čitamo ovih dana, Kina ne ublažava ograničenja kretanja u mnogim područjima. Opravdavaju to rekordnim slučajevima oboljelih. 

No, farmeri su ogorčeni jer im povrće koje prodaju u velikim gradovima poput Pekinga, Šangaja i Tianjina propada na zemlji. Trgovci koji otkupljuju njihove proizvode uopće ne mogu doći do farmi. Zabranjeno im je napustiti domove ili pak spriječen silazak s autoceste do ruralnih područja i drugih gradova. 

Osim toga, tržnice u velikim gradovima su zatvorene. 

Farmeri putem interneta pokušavaju doći do novih kupaca, objavljuju videe kako zaoravaju kupus, celer, kelj u zemlju, a sve kako bi potaknuli vladajuće da nešto promjene po tom pitanju. 

Vlada se pokrenula

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova priopćilo je u utorak da je pokrenuta inicijativa za prodaju henanskog povrća na velikim veleprodajnim tržnicama. Prošlog su tjedna navodno prodali 4.677 tona. 

Također je uspostavljena telefonska linija za povezivanje poljoprivrednika s prodavačima, a obećali su im i hladnjače za skladištenje. 

Unatoč ovim naporima, očekuje se da će cijene povrća vjerojatno porasti, posebno tijekom proslave lunarne Nove godine koja se obilježava u siječnju. 


Povezana biljna vrsta

Kupus kineski

Kupus kineski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Kupus kineski, kao što mu i ime kaže, potječe iz Kine. U Europu su ga donijeli misionari u 19. stoljeću. Isprva se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom kineskom... Više [+]

Tagovi

Kineski kupus Ograničenja Covid Uništavanje usjeva Prosvjedi u Kini Koronavirus


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]