Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bug-Vac
  • 01.08.2021. 07:30

Odzvonilo pesticidima? Izumljen usisivač za mehaničko uništavanje štetnika

Coastal Tractor predstavio je svoj priključak za usisavanje štetnika Bug-Vac. Njegov rad se temelji na ventilatorima i pokazao se kao dobra alternativa kemijskim sredstvima za zaštitu.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 3.417
  • 1.147
  • 0

Diljem svijeta tvrtke traže rješenja na polju mehaničkog suzbijanja štetnika, a zanimljiv je prijedlog iznio američki Coastal Tractor. Javnosti su predstavili svoj priključak nazvan Bug - Vac (usisavač buba, nap.a.) kojim se mogu suzbiti štetnici u redovima između usjeva, ali i na samim biljkama.

Rad ovog uređaja temelji se na ventilatorima velike snage koji pomoću zraka usisava štetnike. Potom ih stroj baca prema gore kroz sustav rešetki koje ih mehanički uništavaju, piše farmer.pl.

Ovaj alat kojega proizovđači nazivaju napa, može biti širok od 100 do 200 cm. Montira se na okvir, odnosno nosač, a ovisno o potrebama, poljoprivrednik bira koliko mu je komada potrebno i koju će površinu zahvatiti. Moguć je zahvat do pet metara u jednom prohodu traktora. Priključak je u tri točke, a može se kačiti na prednju ili stražnju hidrauliku traktora.

Također, visina stroja se može lako podesiti pomoću hidraulike. Nape su izrađene od aluminija s nehrđajućim čelikom kako bi im se produžio vijek trajanja. Ovaj je stroj zamišljen kao alat za uporabu u ekološkom uzgoju, ali se naravno, može koristiti i u konvencionalnom.

Kako naglašava njegov proizvođač, u uzgoju jagoda uspjeli su dostići djelotvornost od čak 98 posto kada je u pitanju suzbijanje štetnika. Može se koristiti u ratarskim, ali i povrćarskim kulturama. 

Pogledajte kako izgleda njegov rad u lucerni:


Tagovi

Bug-Vac Usisivač Štetnici Mehaničko suzbijanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]