Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cirkularna ekonomija
  • 19.05.2019. 18:00

Održiva poljoprivreda i ekonomija moguće uz usvajanje novih znanja i poštivanje tradicije

Da bi cirkularna ekonomija i poljoprivreda bile održive potrebno je investirati u nove tehnologije, odnosno u nova znanja, rekao je Gert Kits Nieuvenkamp, ataše za poljoprivredu u Veleposlanstvu Nizozemske, sudjelujući na seminaru na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Foto: Slađana Aničić
  • 365
  • 45
  • 0

Geert Kits Nieuwenkamp je na seminaru "Cirkularna ekonomija i cirkularna poljoprivreda: Održiva poljoprivredna proizvodnja na zapadnom Balkanu" rekao da je za nizozemskog ministra poljoprivredna cirkularna ekonomija veoma bitna, jer bez nje nema održivosti.  

"To je prioritet za nizozemsku vladu i zbog toga smo i organizirali seminar kako bi prenijeli značaj ove teme svima. Naravno da želimo čuti i druga iskustva i iz njih naučiti nešto novo. Smatramo da je značajno investirati u nove tehnologije i kada to govorimo, mislimo na nova znanja i nove tehnologije i to je za nas prioritet", rekao je Geert Kits Nieuwenkamp, ataše za poljoprivredu u Veleposlanstvu Nizozemske.

Seminar je organiziralo Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, a povodom Poljoprivrednog sajma koji se u Novom Sadu održavao od 11. do 17 svibnja.  

Nizozemska druga zemlja u svijetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda

On je napomenuo da je Nizozemska druga zemlja u svijetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, odmah iza Amerike. Agro sektor u ovoj kraljevini, kao jedan od najjačih i najinovativnijih na cijelom svijetu, godišnje prosječno od izvoza povrća, voća, cvijeća, mesa i mliječnih proizvoda ostvare prihod više od 80 milijardi eura. Uz to, poljoprivredni proizvodi u Nizozemskoj čine tek 9 posto BDP-a. 

"Da bi cirkularna ekonomija i poljoprivreda bile održive potrebno je investirati u nove tehnologije, odnosno u nova znanja", rekao je Geert Kits Nieuwenkamp.

"Sve regije su različite i dosta toga ovisi od vrste zemljišta, vrste biznisa, ekonomije i poljoprivrede koju imamo. Od svega toga ovisi cirkularna poljoprivreda," kazao je Geert Kits Nieuwenkamp.

To u praksi zapravo znači da bi jedan farmer pored toga što ostvaruje zaradu od poljoprivede i o tome vodi računa, morao brinuti i o zemljištu kako bi se ono moglo ponovo koristiti. Dakle potrebno je zadovoljiti sve parametre koji su usko naslonjeni na poljoprivredu, ali razmišljati i o očuvanju okoline. 

2014. godina posvećena malim poljoprivrednicima 

Carolina Star ispred Regionalnog ureda FAO-a iz Budimpešte, je napomenula da je 2014. godina bila posvećena obiteljskim gospodarstvima, te da su održani razni simpoziji te je formiran poseban vodič.

"Posebno nam je značajno dijeljenje tradicionalnih i znanstvenih znanja, njihovo kombiniranje i spajanje, a kako bismo imali održivu poljoprivredu. Vrlo je bitno održati tradicionalne sorte, ali i sve one bitne faktore koji su u vezi s poljoprivredom", kazala je Star 

Ne smije se zanemarivati glas poljoprivrednika 

Navela je i primjer iz Bosne i Hercegovine koji se tiče malih farmi. Naime uz pomoć donatora iz Mađarske poboljšana je proizvodnja u sektoru mljekarstva. 

"Uspjeli smo olakšati suradnju na lokalnoj i središnjoj razini. Postoje želje da se poveća izvoz, a mali proizvođači ne razmišljaju na taj način.

Napomenula je da se ne smije zanemarivati glas poljoprivrednika i da je bitno čuti njihova iskustva, te kroz razmjenu informacija uočiti nedostatke.


Tagovi

Nizozemska Veleposlanstvo FAO Geert Kits Nieuwenkamp Carolina Star


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]