Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara
  • 28.01.2020. 10:45
  • Bruxelles, Belgija

Održano prvo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU pod hrvatskim predsjedanjem

Ministrica Marija Vučković je u ponedjeljak prvi put predsjedala Vijećem koje se održalo u Bruxellesu te predstavila prioritete u području poljoprivrede, ribarstva, fitosanitane politike, veterinarstva i sigurnosti hrane kao i šumarstva.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 266
  • 22
  • 0

Održano je prvo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije pod hrvatskim predsjedanjem. Naime, ministrica Marija Vučković je u ponedjeljak prvi put predsjedala Vijećem koje se održalo u Bruxellesu te predstavila prioritete u području poljoprivrede, ribarstva, fitosanitane politike, veterinarstva i sigurnosti hrane kao i šumarstva.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski prezentirali su, pak, poljoprivredne aspekte Europskog zelenog sporazuma nakon čega je uslijedila rasprava moderirana pitanjima koje je na tu temu pripremilo Predsjedništvo.

"Europski zeleni sporazum iznimno je izazovan put za poljoprivredu i ribarstvo i potrebno je holističkim pristupom sagledati sve aspekte i pronaći rješenja koja će ispuniti ciljeve Zelenog sporazuma s jedne strane i održati razinu i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje s druge strane. O ovoj temi će se još puno razgovarati“, izjavila je ministrica Marija Vučković u Bruxellesu, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Razmijenjena su i mišljenja o prijelaznim pravilima za financiranje izravnih potpora i projekata iz nacionalnih programa ruralnog razvoja do donošenja nove Zajedničke poljoprivredne politike. Ministrica Vučković ovdje je naglasila potrebu što skorijeg usuglašavanja stavova oko ovog pitanja kako bi europski poljoprivrednici znali pravila igre i kako bi se zadovoljili kriteriji predvidljivosti i sigurnosti ulaganja.

Dodatno, njemačko izaslanstvo predstavilo je inicijativu dodatnog označavanja hrane životinjskog podrijetla koja je proizvedena uz više standarde dobrobiti životinja gdje su se države članice složile da se po pitanju označavanja hrane i informiranja potrošača uvijek može napraviti dodatni iskorak i da potrošači imaju pravo znati podrijetlo i tretman hrane koja se nalazi na europskom tržištu.

"Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izvijestila je o trenutnom stanju u vezi s Afričkom svinjskom kugom. Slovenija i Portugal prezentirale su stajališta nekoliko država članica po pitanju označavanja podrijetla meda. Također je predstavljena i zajednička deklaracija koju su uz Francusku potpisale i Njemačka i Španjolska na temu budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike u kontekstu Europskog zelenog sporazuma", stoji u priopćenju. 

Gost ministarskog ručka bio je državni tajnik za poljoprivredu Sjedinjenih Američkih Država Sonny Perdue s kojim su europski ministri izmijenili mišljenja i iskustva vezano za ekonomsku, socijalnu i ekološku održivost poljoprivredne proizvodnje, inovacije i istraživanja te ulogu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Složili su se da trgovinski sporovi nisu nikome korisni pa ih treba rješavati isključivo dijalogom te spriječiti daljnju kulminaciju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vijeće ministara Marija Vučković Hrvatsko predsjedanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!