Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 13.02.2021. 10:30

Odluke donosite na temelju podataka, a ne tradicije ili vlastitog osjećaja

Praćenje i bilježenje svih aktivnosti posebno se preporučuje poljoprivrednicima koji nisu sigurni primjenjuju li dobre prakse za uzgoj svojih kultura, navode iz tvrtke AGRIVI.

Foto: Agrivi d.o.o
  • 612
  • 307
  • 0

Činjenica je da uspjeh ne dolazi sam od sebe. Da bi bio uspješniji, poljoprivrednik treba uložiti mnogo rada i truda i primjenjivati prakse u svojoj proizvodnji koje će ga dovesti do željenog uspjeha. 

Želi li ostvariti dobar prinos i profitabilnu proizvodnju jer ovo je kompleksna djelatnost u kojoj svaka aktivnost utječe na krajnji cilj, uspješan poljoprivrednik primjenjuje dobre prakse tijekom cijele sezone, od pripreme tla i sjetve odnosno sadnje pa sve do berbe i skladištenja. 

Drugim riječima, dok uzgaja usjeve, trebao bi uzeti u obzir dvije važne stvari: upravljanje proizvodnjom prema praksama koje su se pojedinom poljoprivredniku već pokazale kao uspješne te bilježenje i praćenje aktivnosti i korištenja repromaterijala. 

Kada je riječ o dobrim poljoprivrednim praksama, svaka kultura ima svoje zahtjeve. Osoba koja vodi brigu o tome da ima jasan uvid u kompletno stanje svoje proizvodnje, vrlo lako može vidjeti koje rezultiraju dobrim prinosom, a koje nepotrebno gomilaju troškove, odnosno daju smanjeni ili pak isti, ali s povećanim proizvodnim troškovima. 

Primjer dobrog upravljanja 

Početkom sezone poljoprivrednik priprema tlo za sadnju krumpira. Nakon oranja, slijedi gnojidba i sadnja na određenoj dubini, a zatim i zaštita od korova. Tijekom vegetacije nastavlja se s prihranom i zaštitom od bolesti i štetnika.  

Ako je berba rezultirala većim prinosom nego što je isplanirano početkom sezone, znači da su se navedene prakse pokazale kao dobre i da ih vrijedi primjenjivati na isti način sljedeće sezone. S druge strane, u slučaju da je prinos podbacio, proizvođač koji je sve aktivnosti bilježio, ima jasan uvid u cijeli slijed proizvodnje, te može odmah vidjeti što je točno dovelo do toga, odnosno je li smanjen samo na određenom ili svim poljima.

Proizvođač koji je bilježio sve aktivnosti, ima jasan uvid i temelj za dobru odluku (Foto: AGRIVI)

Također, može saznati što je konkretno uzrok smanjenja, poput prekomjerne ili nedovoljne primjene gnojiva i/ili zaštitnih sredstava, prekasne zaštita usjeva s obzirom na pojavu ekonomski važnih bolesti i štetnika, nedostatka vode u najkritičnijim fazama rasta biljaka, te ostalih čimbenika koji utječu na količinu i kvalitetu prinosa. 

Analiziranjem navedenih elemenata, uspješan poljoprivrednik može odabrati koje prakse su dobre i na temelju toga odlučiti što treba promijeniti kako bi sljedeće sezone ostvario veći i kvalitetniji prinos, a pritom održao troškove proizvodnje na njemu prihvatljivoj razini. 

Donošenje odluka na temelju podataka

Bilo da je riječ o većem ili manjem prinosu, praćenjem i bilježenjem svih aktivnosti, ima se uvid u kompletan tijek proizvodnje. Ono se posebno preporučuje kod onih koji nisu sigurni primjenjuju li dobre prakse za uzgoj svojih kultura, a tako će moći utvrditi gdje ima prostora za napredak. 

Uspješan točno zna koje su prakse dovele do većeg prinosa i profitabilnosti. Upravo zato, njih nastavlja slijediti tijekom sljedeće sezone. Drugim riječima, najsigurniji način za postizanje dobrog prinosa i profitabilne proizvodnje jest donošenje odluka na temelju podataka, a ne na temelju tradicije ili vlastitog osjećaja. 


Tagovi

Uspješan poljoprivrednik Odlike Dobre prakse Upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom


Autorica

Tanja Folnović

Više [+]

Voditeljica odjela korisničke podrške u tvrtki AGRIVI koja digitalizira poljoprivrednu proizvodnju. Svoje znanje koje je stekla na Agronomskom fakultetu danas koristi kako bi poljoprivrednicima pomogla da osiguraju profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju uz pomoć tehnologije i softver AGRIVI.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]