Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sveti Mihovil
  • 28.09.2020. 16:30

Odgovor kakva će naredna vegetacijska sezona biti, stiže večeras

Prve jesenske kiše smanjile su aktivnosti oko poljoprivrednih poslova na parcelama, berba se privodi kraju, silaža već spremna, a ono što preostaje je duboka obrada i gnojidba zemljišta. Upravo ovakvo Miholjsko ljeto tome pogoduje.

Foto: JumpStory
  • 2.779
  • 212
  • 0

Ako je vjerovati narodnom kalendaru, odgovor kakva će biti zima ove godine u našim krajevima dobit ćemo večeras. Ljudi su određene vremenske prilike i pojave oduvijek vezali za blagdane i narodne običaje, opisujući uglavnom nadolazeće prirodne pojave. Noć uoči blagdana svetog Mihovila koji se slavi 29. rujna je i nagovještaj kakva će biti zima te početak ulaska u razdoblje suhog i toplog vremena u našim krajevima poznatog i kao Miholjsko ili bablje ljeto.

Povoljno vrijeme za poljoprivredne radove

Prve jesenske kiše smanjile su aktivnosti oko poljoprivrednih poslova na parcelama, berba se privodi kraju, silaža već spremna, a ono što preostaje je duboka obrada i gnojidba zemljišta. Upravo ovakvo Miholjsko ljeto tome pogoduje. Nakon sušnog rujna i prvih padalina, postotak vlage u tlu idealan je za oranje i obradu. Ako duže razdoblje suhog i stabilnog sunčanog vremena potraje, stočarima će omogućiti i dodatnu kosidbu svježe voluminozne krme.

Jesenski radovi u vrtu i voćnjaku

Svakako će i ispaša na otvorenom biti produžena, uz preporuku ispusta krava tek nakon jutarnje rose i magle. Povoljnim agroklimatskim prilikama mogu se radovati i voćari, prilikom ovosezonske redovne rezidbe voća. Produljena sezona najviše pogoduje plasteničkoj proizvodnji, a periodi s više sunčanih dana odgovaraju snažnom porastu tek zasijanih usjeva u plastenicima i staklenicima.

Pripaziti na pojavu retrovegetacije

I dok mnogi uživaju u produženom ljetu, iskusni uzgajivači voća s pravom strahuju od "lijepog vremena". Vegetacijski ciklus biljke ovisi o vremenskim uvjetima. Ukoliko prevladavaju visoke temperature i više sunčanih dana, izazvat će pojavu jesenske cvatnje ili retrovegetacije kada se javljaju novi pupovi i cvjetovi. Biljke ne prepoznaju da je trenutno jesen i da dolazi zima.

Ova pojava može u voćnjacima izazvati ogromne gubitke. Naime, nakon što se pojave novi cvjetovi, isti prvim sljedećim mrazom budu uništeni i otpadaju, a na tom mjestu u proljeće neće se pojaviti novi pupovi. Retrovegetacija zahtijeva i određene agrotehničke mjere kao preventivu, a to znači da bi pored rezidbe trebalo obaviti i orezivanje novih jesenskih cvjetova. Voćke kod kojih se to ne učini, u sljedeću sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade bolesti i štetnika.

Procvale voćke kao u proljeće - kako spriječiti ovu štetnu pojavu?

Ako oko prve izreke ima nedoumica, kakvo nas vrijeme čeka, sveti Mihovil i u narednoj izreci pojavljuje se kao odlika razdoblja koji nam slijedi, gdje su narodi u prošlosti često govorili: "Ako na Miholje sjever vuče, veliku zimu i snijeg dovuče".


Tagovi

Jesenske kiše Jesenska rezidba Prirodne pojave Miholjsko ljeto Bablje ljeto Poljoprivredni radovi Pojava retrovegetacije


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.