Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni dizel
  • 08.10.2016. 20:30

Od plavog dizela ilegalno proizvodili eurodizel

Gorivo namijenjeno poljoprivredi ilegalno pretvarali u eurodizel!

Foto: bigstockphoto.com, veaver
  • 9.534
  • 436
  • 0

Ilegalna tvornica za proizvodnju krivotvorenog eurodizela otkrivena je na širem području Đakova, i to kako se čini u Tomašancima. Policija je uhitila četvero ljudi, a protiv još 10 osoba i četiri tvrtke podnesene su kaznene prijave, javlja Glas Slavonije.

Proizvedeno je gotovo milijun i 500 tisuća litara eurodizela, a u Carinskoj upravi kažu da je riječ o jednoj od najsofisticiranijih tvornica koja je ikada otkrivena. Proizvedeni plavi dizel namijenjen za upotrebu poljoprivrednicima prijavljeni su kao eurodizel stavljali u promet veleprodajom, ali i maloprodajom putem benzinskih postaja u njihovom vlasništvu.

Organizirano "pranje" dizela

Nakon što su osobe privedene Carina je zapečatila pet benzinskih postaja gdje se lažni eurodizel prodavao i to u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

U ilegalnim aktivnostima sudjelovalo je najmanje 10 trgovačkih društava te su lažnom dokumentacijom prikazivali fiktivnu prodaju plavog dizela i kupovinu eurodizela kako bi prikrili proizvodnju patvorenog eurodizela, kazao je Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.

Izbjegli višemilijunske trošarine

Tako je prema procjenama izbjegnuto plaćanje trošarina za promet naftnim derivatima u višemilijunskim iznosima, a fiktivnom kupovinom eurodizela izbjegnuto je i plaćanje poreza na dodanu vrijednost. Između ostalog, njihove aktivnosti su uzrokovale i veliko onečišćenje u okolici tvornice. S ozbirom da u blizini mjesta gdje su kiselina i otpad bačeni prolazi kanal, za vjerovati je da je podzemnim vodama onečišćeno veliko područje.

Foto: bigstockphoto.com, veaver


Tagovi

Ilegalna tvornica Plavi dizel Benzinska postaja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]