Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena plaćanja
  • 08.12.2014. 13:45

Od Hogana se traži odgoda greening-a!

U Europskom parlamentu žale se kako većina država nije spremna provesti kompleksne mjere ozelenjavanja te se traži odgoda od godine dana.

  • 465
  • 54
  • 0

Prije samog početka primjene Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja bi trebala krenuti od 1. siječnja 2015., četiri glavne struje Europskog parlamenta prozvale su komisionara za poljoprivredu Phila Hogana da za godinu dana odgodi primjenu greening-a, odnosno mjere ozelenjavanja (zelenih plaćanja), koje osiguravaju održivu poljoprivredu pod parolom zaštite okoliša.

Pravila greening-a su prestroga i neprimjenjiva!

U dopisu od 25.11.2014., Albert Dess (Njemačka), Paolo de Castro (Italija), James Nicholson (Velika Britanija), i Jens Rhode (Danska), upozoravaju na potrebu dodatnog vremena da bi se nacionalne vlasti i poljoprivrednici uspjeli nositi s problemima u primjeni novih kompliciranih pravila koja se nameću po pitanju provedbe greening-a. Posebno se to odnosi na EFA (Ecological focus area), održavanje područja ekološkog fokusa na najmanje 5% površina.

Smatra se da bi potencijalne pogreške u primjeni mogle imati pogubne posljedice na poljoprivrednike i sveukupnu procjenu reforme.

Naime, od 1. siječnja 2015., poljoprivrednici će biti obvezni primijeniti niz novih praksi kako bi im bilo omogućeno dobivanje izravnih plaćanja (zemlje članice će 30% iz nacionalne omotnice namijeniti zelenim plaćanjima).

Smatra se kako su pravila prestroga da bi bila zaista i administrativno primjenjiva. Dacian Ciolos, bivši komisionar za poljoprivredu, također je bio pod pritiskom odgode i fleksibilnijih pravila ozelenjavanja, ali nije popustio na Dess-ove snažne kritike.

Jednogodišnji test

Tijekom saslušanja u Europskom parlamentu, Hogan je obećao da će uvesti promjene u pravila ozelenjavanja, ako se u prvih 12 mjeseci primjene greening-a pokaže da je sustav neprimjenjiv.

"Nakon godine dana iskustva s reformom, provest ćemo reviziju naše politike izravnih plaćanja, a najviše njezinu praktičnost. Tamo gdje se reforma nije pokazala uspješnom, uvest ćemo promjene kako bi bili što efikasniji u našim ciljevima. To će naravno uključiti i područja ekološkog fokusa i mjere ozelenjavanja", kaže Hogan.

Hoćemo li za godinu dana biti pametniji i kako će se greening odraziti na hrvatsku poljoprivredu? Jesmo li spremni?


Tagovi

Odgoda greeninga Zelena plaćanja ZPP Zajednička poljoprivredna politika Albert Dess Paolo de Castro James Nicholson EFA Dacian Ciolos Jednogodišnji test Reforma Phil Hogan


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo