Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kina
  • 30.12.2021. 07:30

Od čega strahuje Kina i u što će ulagati 2022?

Osiguranje zaliha primarnih proizvoda je glavno strateško pitanje, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping.

Foto: Depositphoto/ChinaImages
  • 968
  • 118
  • 0

Kineski ministar za poljoprivredu i ruralna pitanja, Tang Renjian je izjavio da će ta zemlja uložiti napor kako bi stabilizirala proizvodnju kukuruza i povećala uzgoj soje u sljedećoj godini.

U nedavnom intervjuu za tamošnju službenu novinsku agenciju Xinhua, istaknuo je da bi proizvodnja žitarica u 2022. godini trebala biti veća od 650 milijuna tona. U nekim provincijama parcele pod pšenicom su bile pogođene poplavama, ali se provode ciljane mjere kako bi se iduće godine ostvarila vrhunska žetva.

Najavljeno je povećanje površina pod uljaricama. Naime, proizvodnja soje ove godine je naglo pala, dok je kukuruza porasla jer su poljoprivrednici željeli iskoristiti više cijene otkupa. 

Ulaganje u uljarice, tehnologiju i domaće sjeme

Stoga je Tang najavio daljnje aktivnosti u cilju povećanja proizvodnje uljarica i soje, kao i obnovu područja na sjeveroistoku zemlje gdje se ona uzgajala. Napominje da će biti pozorno praćena proizvodnja uljane repice i kikirikija. Poduzet će se niz mjera koje će poboljšati ovu proizvodnju i uvećati prinose.

Njegovo obraćanje se vremenski poklopilo sa strahovima za sigurnu opskrbu hranom u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, s obzirom na globalne poremećaje u opskrbi i logistici zbog pandemije Covid-19. Zbog toga će Kina implementirati najstroži sustav zaštite i poboljšati upravljanje korištenja poljoprivrednog zemljišta. Veliku šansu daju tehnološkom napretku kako bi farmerima osigurali dovoljne količine domaćeg sjemena i osigurali neophodnu mehanizaciju.

Napor će se uložiti u formiranje agrarno-industrijskih parkova, razvoj snažnih centara u gradovima koji će imati zone za demonstraciju poljoprivredne mehanizacije. Također, bit će velikih ulaganja kako bi se omogućio neometan uzgoj biljaka na zemljištu zaštićenom od poplava i posljedica suše.

Glavno strateško pitanje

"U planu je stvaranje akcijskog plana za ruralnu izgradnju, za poboljšanje životnog okruženja, infrastrukture i javnih usluga u ruralnim područjima", dodao je Tang.

Ove izjave su uslijedile nakon dvodnevne godišnje središnje konferencije o radu na selu. Kinesko centralno rukovodstvo dalo je smjernice o stabilnoj proizvodnji žitarica i povećanju proizvodnje uljarica.

Nova pravila za uvoz hrane u Kinu zabrinula europske proizvođače

"Osiguranje zaliha primarnih proizvoda je glavno strateško pitanje", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping prije konferencije.

Peking je obećao da će zaštititi proizvodnju žitarica, povećati proizvodnju uljarica, osigurati dovoljno stoke te povećati uzgoj ribe i povrća u 2022. godini.


Tagovi

Kina Uljarice Tržište Covid-19 Ulaganje Tehnološki napredak 2022 Razvoj sela


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]