Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smeđi medvjed
  • 26.10.2021. 16:30

Obustavlja se lov medvjeda: Ostvarena planirana kvota redovnog odstrjela

Planirano je bilo izlučiti do 150 grla od čega 130 redovnim odstrjelom, a za ostale oblike gubitaka predviđeno je bilo 20 grla.

Foto: Deposithotos/LuaAr
  • 836
  • 123
  • 0

Obustavlja se daljni lov smeđeg medvjeda (Ursus arctos) jer je ostvarena planirana kvota redovnog odstrjela, obavještavaju iz Ministarstva poljoprivrede lovoovlaštenike koji su u obvezi provedbe Akcijskog plana gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. 

Naime, prema Planu gospodarenja za 2021. godinu, sezona lova bila je predviđena za razdoblje od 16. veljače do 15. svibnja te od 16. rujna do 31. prosinca, a planirano je bilo izlučiti do 150 grla od čega 130 redovnim odstrjelom, a za ostale oblike gubitaka predviđeno je bilo 20 grla (uključujući i interventni odstrjel).

Sukladno Planu gospodarenja i Zakonu o lovstvu, smeđeg medvjeda je dopušteno loviti danju i noću pojedinačnim načinom lova dočekom na visokoj čeki uz mamac. Svako izlučenje smeđeg medvjeda evidentira se markicom koju izdaje ministarstvo nadležno za poslove lovstva. 

"Ako se neiskorištena markica ne vrati, u sljedećoj godini lovoovlašteniku neće biti odobren odstrjel", napominju u dokumentu

Inače, u Hrvatskoj je smeđi medvjed strogo zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18, 14/19, 127/19) i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13, 73/16). Životinja je kojom se gospodari sukladno Zakonu o lovstvu (NN 98/18, 32/19, 32/20), odnosno Planu gospodarenja, te o njemu vodi brigu nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Također, nalazi se i na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske iz 2004. godine.


Tagovi

Smeđi medvjed Odstrjel Plan gospodarenja Lovoovlaštenik


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]