Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed uspio
  • 08.03.2023. 13:10

Obrat u slučaju potpora za područja s ograničenjima - Ministarstvo nudi kompenzaciju

Poljoprivrednici iz općina i gradova koje su izgubile status područja s ograničenjima, ipak neće ostati bez novaca, neslužbeno doznajemo.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
  • 7.358
  • 496
  • 0

Prvi prosvjed poljoprivrednika nakon mnogo godina, održao se jučer u Petrinji, jednoj od 58 jedinica lokalne samouprave koja je izgubila status područja sa značajnim prirodnim ograničenjima (ZPO).

Njihovi poljoprivrednici digli su svoj glas i usprotivili se novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede, zbog kojeg ostaju bez 130 eura godišnje potpore po hektaru. I uspjeli su. 

Umjesto da dopišete 58 gradova i općina, vi ukidate: Izađite na teren, utvrdite pravo stanje!

Kako neslužbeno doznajemo, ipak neće ostati bez novaca.

Prekosutra će se u Ministarstvu poljoprivrede održati sastanak s načelnicima i gradonačelnicima iz općina i gradova koje su izbačene iz novog pravilnika. Ideja je objasniti po kojim kriterijima su određena ZPO područja za novo programsko razdoblje. Na sastanku će se analizirati nastala situacija, te će se iznjedriti prijedlozi unaprjeđenja.

Plan Ministarstva je ponuditi kompenzaciju poljoprivrednicima koji su izgubili status područja s ograničenjima ili promijenili status iz ZPO na PPO. Pripremaju prijedlog nacionalne potpore za prijelazno razdoblje, koji bi financirali iz državnog proračuna.


Tagovi

Mjera 13 Područja s prirodnim ograničenjima ANC Strateški plan Ministarstvo poljoprivrede Prosvjed poljoprivrednika


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]