Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vježba
  • 30.09.2017. 10:30

Obrana od poplava u prekograničnom pojasu

Međunarodna stožerno – zapovjedna vježba Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i Sekretarijata Pokrajinske vlade Vojvodine "Obrana od poplava u prekograničnom pojasu 2017" održana je paralelno u Vinkovcima i Novom Sadu.

Foto: youtube
  • 377
  • 28
  • 0

Međunarodna stožerno - zapovjedna vježba Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i Sekretarijata Pokrajinske vlade Vojvodine održana je paralelno u Vinkovcima i Novom Sadu. Vježba je provedena Odlukom župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, pod nazivom "Obrana od poplava u prekograničnom pojasu 2017" i provedena je u sklopu projektnih aktivnosti projekta "EMBER“.

Vježbom je provjeravana osposobljenost, uvježbanost i operativno postupanje Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i Operativno stručnog tima za obranu od poplave Sekretarijata Pokrajinske vlade Vojvodine.

Tema vježbe bila je obrana od poplava te evakuacija i zbrinjavanje stanovništva, materijalno-tehničkih sredstava i domaćih životinja. Ciljevi i zadaće vježbe obuhvaćali su provjere osposobljenosti i uvježbanosti stožera civilne zaštite, provjeru planskih rješenja i procedura u dijelu koji se odnosi na obranu od poplava te provođenju mjera civilne zaštite (evakuaciju, zbrinjavanje, asanaciju terena) i primjenu standardiziranih postupaka i obrazaca za traženje i primanje pomoći.

U elaboratu vježbe koji su izradili djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar simuliran je ekstremno visok vodostaj uslijed obilnih kiša na slivu rijeke Save te proglašenje izvanrednog stanja na dionici branjenog područja D.1 kroz Vukovarsko srijemsku županiju. Nadalje simulirana je visina vodostaja od +1191 cm na mjernoj postaji Županja s tendencijom daljnjeg rasta uz mogućnost poplave. Daljnom simulacijom događaja zamišljeno je da je došlo do prelijevanja rijeke Save preko krune nasipa što je uzrokovalo poplavu u Županjskoj posavini gdje su direktno ugrožene općine Babina Greda, Bošnjaci, Štitar, Vrbanja, Drenovci, Gunja i grad Županja.

U analizi vježbe zaključeno je da su članovi stožera dobro educirani i upoznati s planovima i procedurama iz područja zaštite i spašavanja i civilne zaštite, da su odluke donesene u skladu sa Zakonom o sustavu civilne zaštite te da se u slučaju potrebe Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije može aktivirati po hitnom postupku u vrlo kratkom vremenu.

U roku od 30 dana u suradnji sa svim sudionicima vježbe izradit će se izvješće o vježbi koje će poslužiti za još bolju pripremu kvalitetnih rješenja u slučaju poplave.

Foto: youtube


Tagovi

Obrana Poplava Vježba Vinkovci Civilna zaštita


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]