Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sveučilišni udžbenik
  • 06.02.2016. 09:00

Obrada tla u agroekološkim uvjetima

Takvog udžbenika nije bilo u Hrvatskoj preko 50 godina. On daje suvremeni pregled trendova, ali ne onih koji su prolazni, nego temeljeni na provjerenoj znanosti i praksi koja se dugi niz godina koristi u razvijenim zemljama svijeta, a mi u tome još dosta zaostajemo.

  • 782
  • 116
  • 0

"Onaj koji se prilagodi, preživljava, a onaj koji ne želi, jednostavno neće moći obavljati kvalitetno svoj posao", poručuje profesor Danijel Jug s osječkog Poljoprivrednog fakulteta.

Zajedno s još dvoje svojih kolega, Ivicom Kisićem, profesorom Agronomskog fakulteta u Zagrebu te Martom Birkas, profesoricom Szent Istvan Sveučilišta iz mađarskog Godolloa, hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima i akademskoj zajednici predstavili su sveučilišni udžbenik koja je istovremeno i knjiga Obrada tla u agroekološkim okvirima.

Suvremeni pregled trendova u jednom udžbeniku

"Takvog udžbenika nije bilo u Hrvatskoj preko 50 godina. On daje suvremeni pregled trendova, ali ne onih koji su prolazni, nego temeljeni na provjerenoj znanosti i praksi koja se dugi niz godina koristi u razvijenim zemljama svijeta, a mi u tome još dosta zaostajemo", ukratko objašnjava prof.dr.sc. Jug.

Suvremeni pristup kroz Obradu tla u agroekološkim uvjetima

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku namijenjenom studentima poljoprivrednih fakulteta, ne samo u Hrvatskoj, nego i regiji, istovremeno je i stručna knjiga za kojom mogu posegnuti poljoprivredni proizvođači jer je pisana znanstvenim, ali jednostavnim i jezikom razmumljivom većem i širem krugu čitatelja.

Marta Birkas unaprijedila mađarsku poljoprivredu

"Sličan materijal već je objavljen i u Mađarskoj na engleskom jeziku namijenjen isključivo studentima. U ovom hrvatskom izdanju promijenio sam neke stvari koje jednostavno nisu primjenjive u Hrvatskoj poput legislative i normi, ali i tehnologije uzgoja pojedinih usjeva jer se mađarski rokovi sjetve, sadnje, žetve, berbe drugačiji nego li kod nas", tumači ovaj autor.

Navodi kako je Marta Birkas, jedna od koautorica, svjetski priznata i poznata stručnjakinja koja je unaprijedila mađarsku poljoprivredu motivirajući ljude da ne koriste klasično oranje, drljanje, odnosno ono što se u Hrvatskoj još uvijek uvelike primjenjuje. Mađarski poljoprivredni proizvođači, objašnjava Jug, razmišljaju drugačije, štiteći više svoje tlo kojega smatraju osnovom egzistencije.

"Možemo razmišljati o književnosti i informatici, ako imamo što pojesti. No, ako nemamo, onda razmišljamo o toj osnovi", ilustrira Jug.

Ono što je nekad bilo in - danas je smrt za tlo

Do prije 20 godina u Hrvatskoj je gotovo u potpunosti bila primjenjiva konvencionalna obrada tla s valjanjem za pšenicu, žitarice, odnosno ono što je, kako dodaje ovaj profesor, smrt u današnje vrijeme za površine.

"Danas postoji oko 15% oblika reducirane obrade tla što je jako velik napredak, a svake godine se povećava broj takvih površina jer ljudi jednostavno prepoznaju što je dobro. Ozbiljan proizvođač mora imati jako puno znanja jer se stara praksa: Ma, ja to sve znam!, treba zamijeniti onom: Trebam konzalting, savjetovanje s različitim stranama i različitim stručnjacima", ukazuje profesor Jug.

Kako obrada tla utječe na tlo?

Najvećim problemom prilikom implementacije smatra znanje kojega je premalo, a problema puno. "Tradiciju volim, ali tamo gdje je treba biti kao i tamo gdje se mora osuvremeniti", zaključuje ovaj od trojice autora knjige u kojoj se, između ostaloga, obrađuju teme o biološkim svojstima tla na koja utječe obrada kao i utjecaju klimatskih čimbenika na tlo, ali se govori i o zahtjevima biljaka prema tlu i vodi, poznavanju tla, njegovoj pripremi, kontroli korova, trendovima i ciljevima.


Tagovi

Poljoprivredni fakultet Osijek Knjiga Promocija Danijel Jug Agronomski fakultet Zagreb Ivica Kisić Marta Birkas Mađarska Hrvatska Tlo Obrada


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]