Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 07.07.2014. 16:05

Objavljene specifikacije za 16 ZOI za vino

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je specifikacije za 16 zaštićenih oznaka izvornosti za vino i završilo proces slanja zahtjeva za registraciju na EU razini za 15 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih nacionalnim oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla

Foto: freedgitalphostos.net
  • 250
  • 6
  • 0

Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) predstavlja naziv regije, određenog mjesta ili iznimno, zemlje, koji se koristi za označavanje proizvoda, a podrazumijeva da kvaliteta i karakteristike, u ovom slučaju vina, nastaju pod utjecajem određene zemljopisne sredine te da grožđe potječe isključivo s tog područja na kojem se ujedno odvija i proizvodnja.

Hrvatske zaštićene oznake izvornosti uvrštene su već ranije u elektronski registar E-Bacchus, europski registar zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i tradicionalnih izraza. Sukladno Ugovoru o pristupanju, Hrvatska je zaštitila 16 oznaka izvornosti za vino te se obvezala u roku godinu dana od dana pristupanja EU, dostaviti Europskoj komisiji specifikacije za tih 16 zaštićenih oznaka izvornosti što je u zadanom roku i učinjeno.

Pri Ministarstvu poljoprivrede osnovano je Povjerenstvo za izradu specifikacija za zaštićene oznake izvornosti, koje je usvojilo specifikacije za 16 hrvatskih zaštićenih oznaka za vino. Specifikacije su dostavljene Europskoj komisiji i objavljene na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Za Hrvatsku ovaj korak predstavlja kraj opsežnog i dugotrajnog procesa započetog kroz pregovore i priznavanje oznaka, a nastavljenog nakon pristupanja EU kroz izradu specifikacija koje će opisati i istaknuti sve prednosti hrvatskih vina i zadovoljiti formalne zahtjeve europskih propisa, a istovremeno omogućiti proizvođačima što jednostavniji postupak priznavanja ZOI. Za hrvatske proizvođače vina, zaštićena oznaka izvornosti, uz samu kakvoću vina, neupitno predstavlja dodanu vrijednost proizvoda te prepoznatljiv i općeprihvaćen simbol na zajedničkom europskom tržištu.

Nastavlja se postupak registracije i zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Također, do 01. lipnja 2014. godine zahtjevi za registraciju jedne od zemljopisnih oznaka na EU razini, poslani su EK za 13 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, koji su prije pristupanja RH u EU dobili zaštitu izvornosti ili zaštitu zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini. Time je RH ispunila obveze iz pregovora. Zahtjevi za registraciju poslani su za još dva proizvoda, koji su zaštićeni na nacionalnoj razini nakon ulaska RH u članstvo, tako da u EU u proceduri registracije i zaštite sada imamo ukupno 15 proizvoda. Zbog velikog potencijala koje RH ima te interesa proizvođača, postupak registracije i zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda se nastavlja. Trenutno u postupku rješavanja na nacionalnoj razini, imamo sedam novih zahtjeva za registraciju i zaštitu proizvoda jednom od oznaka.

Podsjetimo, proizvodi zaštićen oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla i oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta od iznimnog su značaja i za proizvođače, državu članicu iz koje dolaze, ali i za potrošače. Takvi proizvodi mogu konkurirati na europskom i svjetskom tržištu prepoznatljivošću i kvalitetom.

Foto: freedgitalphostos.net


Tagovi

Zaštićena oznaka izvornosti Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi Postupak registracije Vino Elektronski registar E-Bacchus Kvaliteta Oznaka zemljopisnog podrijetla Tradicionalni izrazi Specifikacija