Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 29.07.2022. 17:00

Objavljene izmjene Zakona o OPG-u, u javnom je savjetovanju

Donošenjem ovog zakona pridonijet će se daljnjem jačanju temeljnog normativnog okvira za OPG-ove kao strateški važne organizacijske oblike poljoprivrednika, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstock/andrianocz
  • 3.744
  • 262
  • 0

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, pušten je u javno savjetovanje.

Kako kažu iz Ministarstva poljoprivrede, njime se utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na OPG-u kao organizacijskom obliku, način i uvjeti za njihov upis, odgovornost, prava i obveze nositelja i članova te se utvrđuju nadležna tijela i nadzor u primjeni Zakona.

"Donošenjem ovog zakona pridonijet će se daljnjem jačanju temeljnog normativnog okvira za OPG-ove kao strateški važne organizacijske oblike poljoprivrednika u Republici Hrvatskoj", napominju.

Naime, u skladu s Odlukom o donošenju Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom i zaključka Vlade RH o provedbi zakonodavnih aktivnosti povezanih s uvođenjem eura kao službene valute, u odredbama ovog zakona koji se odnose na pozivanje na kunu izvršit će se prilagodba.

Koje djelatnosti može obavljati OPG?

Između ostalog, u Nacrtu prijedloga stoji da fizička osoba koja zbog samostalnog obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede ima ekonomsku veličinu gospodarstva veću od kunske protuvrijednosti izražene u stranoj valuti od 3.000 eura i/ili koja je obveznik poreza na dohodak ili poreza na dobit u skladu s posebnim propisima, ako odabere organizacijski oblik OPG-a, upisuje se u Upisnik u skladu s navedenim Zakonom .

Upisuju se raspoloživi proizvodni resursi, a ovisno o dopunskim djelatnostima, može odabrati jedan od sljedećih statusa: za proizvodnju, za proizvodnju i preradu, za proizvodnju i usluge ili za proizvodnju, preradu i usluge.

Također, može obavljati gospodarske djelatnosti poljoprivrede i dopunske djelatnosti

  1. proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
  2. neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe 
  3. pružanje ugostiteljskih, turističkih i ostalih usluga
  4. pružanje ostalih sadržaja i aktivnosti

Donošenjem ovog zakona stekli su se uvjeti njegovog razdvajanja kao organizacijskog oblika poljoprivrednika od ostalih organizacijskih oblika (samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo, trgovačka društva, obrti, zadruge i druge pravne osobe) čije je poslovanje uređeno drugim propisima.

Usklađivanje uvjeta poslovanja nije u cijelosti završeno zbog kašnjenja u procesu informatičke nadogradnje AGRONET sustava s novim funkcionalnostima i elektroničkim uslugama za poljoprivrednike, a Covid je usporio sam po sebi složen proces usklađivanja velikog broja od ranije upisanih koji u upravnom postupku provodi APPRRR kao provedbeno prvostupanjsko tijelo.

Prema podacima Agencije za plaćanja sa stanjem na dan 30. lipnja 2019. godine, usklađivanje je potrebno provesti u odnosu na 164.914 upisanih, a prema podacima od 29. travnja 2022. usklađeno je 86.715 od ranije upisanih OPG-ova.

Dopunske djelatnosti

Predloženim zakonom izrijekom je propisano da članovi obiteljskog kućanstva mogu pružati pomoć u radu i prodajom poljoprivrednih proizvoda OPG-a, u skladu s dosadašnjom praksom kako bi se otklonile nedoumice i nejasnoće oko navedenog pitanja.

U pogledu uređenja promjene nositelja, predloženim zakonom propisan je uvjet suglasne odluke svih članova, a u slučaju gospodarstva s jednim članom promjena je moguća uz suglasnost ranijeg nositelja, kako bi se na jasan i precizan način utvrdili uvjeti za promjenu odgovorne osobe koja upravlja njime.

Prema novom prijedlogu OPG može obavljati sljedeće dopunske djelatnosti:

  • proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
  • proizvodnju neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe
  • pružanje ugostiteljskih, turističkih i ostalih usluga
  • pružanje ostalih sadržaja i aktivnosti na gospodarstvu.

Između ostalog u njemu stoji da kao nositelj dopunske djelatnosti u Upisniku može biti upisan nositelj ili član. Ako je nositelj dopunske djelatnosti član i nositelj OPG-a obveznik je plaćanja obveznih doprinosa te poreza na dohodak ili poreza na dobit po osnovi obavljanja zajedničke djelatnosti

Registracija više OPG-ova na istoj adresi

Za dopunsku djelatnost proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda preradom vlastitih poljoprivrednih proizvoda, uz mogućnost kupnje dijela onog primarnog od drugih poljoprivrednika, radi prerade grožđa u vino, prerade voća u voćno vino, proizvodnje jakih alkoholnih pića, octa, ostalih alkoholnih pića te proizvodnje piva do 2.000 hl, OPG mora biti upisan u registar trošarinskih obveznika i/ili u druge registre u skladu s propisima koji uređuju ovu djelatnost.

Više informacija i izmjena pronađite ovdje.

Dva ili više OPG-a mogu biti registrirana na istoj adresi sjedišta samo ako se radi o zasebnim obiteljskim kućanstvima pri čemu im je obavljanje poljoprivredne djelatnosti i korištenje proizvodnih resursa međusobno odvojeno i nepovezano.

"S obzirom na planirane rokove donošenja, predlaže se odobravanje provedbe skraćenog javnog savjetovanja u trajanju od 15 dana za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona", pojasnili su iz Ministarstva dodavši da je savjetovanje otvoreno do 13. kolovoza.


Tagovi

Javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zakon o OPG-u Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]