Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napuštanje pasa
  • 27.07.2017. 08:25

Obitelj na more, a pas na ulicu? E, ne može!

S ciljem podizanja svijesti građana o problemu napuštanja životinja, udruga Prijatelji životinja i ove godine nastavlja informativnu kampanju "Obitelj na more, a pas na ulicu?". Aktivno je uključeno i Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Pixabay/Zomogy
  • 1.037
  • 122
  • 0

S ciljem podizanja svijesti građana o problemu napuštanja životinja, udruga Prijatelji životinja i ove godine nastavlja informativnu kampanju "Obitelj na more, a pas na ulicu?".

Problem neodgovornog ljudskog postupanja i napuštanja životinja prisutan je u svim gradovima i županijama Hrvatske, zbog čega je neophodno provoditi zakonske odredbe, kontrolirati građane i sankcionirati neodgovorne, kao i podizati razinu društvene svijesti o etičkoj i zakonskoj neprihvatljivosti takva ponašanja. Uz kontrolu obveznog mikročipiranja, kontrolu razmnožavanja, zbrinjavanja i oglašavanja te drugih obaveza, jedinice lokalne samouprave obavezne su, prema Zakona o zaštiti životinja, razvijati svijest javnosti o zaštiti životinja. Ove godine naglasak kampanje stavljen je na obavezu mikročipiranja pasa s obzirom na to da je ova zakonska obaveza na snazi od 2004. godine, s propisanom kaznom do 6.000 kuna.

U cilju smanjenja broja napuštenih životinja, udruga Prijatelji životinja napravila je informativne letke. Letak je izrađen u suradnji s Udrugom gradova, a nekoliko gradova već je prepoznalo priliku i tiskalo letak koji su građani dobili uz račune za komunalije.

"Na ovaj način, želimo potaknuti sve ostale lokalne zajednice na isti postupak kako bi u svojim sredinama izravno utjecale na provođenje zakonskih obaveza i smanjenje broja napuštenih životinja", navode.

Ministarstvo poljoprivrede također je aktivno uključeno u podizanje svijesti građana o problemu napuštenih životinja te je informativnom kampanjom "Svojem psu možete reći sve...osim zbogom" u suradnji sa Svjetskom organizacijom za zaštitu zdravlja životinja (OIE) izradilo informativne materijale koji promoviraju odgovorno vlasništvo vezano uz životinje (označavanje pasa, cijepljenje, skrb za pse i nenapuštanje pasa) u svrhu podizanju svijesti javnosti o kontroli populacije pasa lutalica te općenito o zaštiti životinja, naglašavaju iz Ministarstva poloprivrede.

Foto: Pixabay/Zomogy


Tagovi

Psi Zaštita životinja Zakon o zaštiti životinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)