Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 08.10.2019. 15:00

Novim nacionalnim sustavom edukacije do održive uporabe pesticida

Cilj koji se namjerava postići je poboljšanje provedbe nacionalnih odredbi Zakona u praksi, a posebno u području održive uporabe pesticida – postizanje održive poljoprivredne proizvodnje sa što manjom i učinkovitijom primjenom pesticida.

Foto: Pixabay/hpgruesen
  • 314
  • 24
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o održivoj uporabi pesticida

Opis savjetovanja: U skladu s odredbom članka 11. stavaka 1. i 2. Zakona o procjeni učinaka propisa ("Narodne novine" broj 44/17.) Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu.s Obrascima Prethodne procjene za svaki od planiranih nacrta zakona. U skladu s odredbom članka 11. stavka 3. istog Zakona propisano je da se za Prijedlog plana s Obrascima Prethodne procjene provodi savjetovanje u trajanju od 15 dana te je Ministarstvo poljoprivrede postupilo sukladno navedenom. 

Kako navode, nadzorom poljoprivredne inspekcije utvrđen je veliki broj nepravilnosti u radu provoditelja izobrazbe i ispitnih stanica. U trenutno postojećim Zakonskim odredbama ne postoji pravna osnova za donošenje propisa kojim bi bilo moguće ispraviti i poboljšati nepravilnosti koje u ovom trenutku predstavljaju problem kakao provoditelju tako i donosiocu propisa. Nakon donošenja Zakona nastupile su i promjene u reorganizacijskom dijelu sudionika provoditelja odredbi Zakona,  e je stoga nužno i njihovo usklađivanje.

Cilj koji se namjerava postići je poboljšanje provedbe nacionalnih odredbi Zakona u praksi, a posebno u području održive uporabe pesticida – postizanje održive poljoprivredne proizvodnje sa što manjom i učinkovitijom primjenom pesticida.

Uvođenjem i uspostavljanjem novog nacionalnog sustava edukacije (drugačije izobrazba svih vidova korisnika pesticida i strogo kontrolirane primjene putem strojeva za primjenu pesticida) korisnika u svim segmentima direktno povezane poljoprivredne proizvodnje doći će do postizanja konačnog cilja  - održive uporabe pesticida.

Savjetovanje je otvoreno do: 19.10.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o održivoj uporabi pesticida Javno savjetovanje Pesticidi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]