Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 03.08.2022. 18:00

Novi zahtjevi ZPP-a: Što treba uzeti u obzir kod planiranja uzgoja?

Devet je ciljeva reforme, a tri su nova zahtjeva i odnose se na sektor biljne proizvodnje

Foto: Depositphoto/Stockr
  • 1.009
  • 90
  • 0

Ova godina će donijeti veliku poljoprivrednu prekretnicu za sljedeći krug Zajedničke poljoprivredne politike jer slijedi usvajanje nacionalnih strateških planova, navodi Euractiv.

Države članice će postaviti individualizirani akcijski plan o tome kako namjeravaju ispuniti devet ciljeva nove reforme. Potvrđeno je da će nakon brojnih zastoja Europska komisija pokrenuti službeni proces odobrenja za pet država članica, uključujući Portugal, Poljsku, Španjolsku, Dansku i Francusku. Njih slijedi još pet članica. Ovaj proces će trajati šest tjedana, a prve odluke o usvajanju se očekuju početkom rujna.

Novi zahtjevi za biljnu proizvodnju

Sektoru ratarstva se nameću novi zahtjevi sa Standardima za dobre poljoprivredne i ekološke uvjete (GAEC) u okviru ZPP-a, piše Agrarheute.

S 1. siječnja 2023. godine počinje novi financijski okvir, pa ima smisla početi razmišljati o planiranju uzgoja za sljedeću godinu. No, dio njegovog sadržaja još nije pravno obavezujući.

Tri GAEC zahtjeva su relevantna kod biljne proizvodnje (Foto: Renata Prusina)

Na 80 posto površina obavezno je pokrivanje zemljišta, dok 20 posto može ostati nepokriveno.

Tri novine

Kada je riječ o GAEC zahtjevima, njih je ukupno devet, a samo su tri nova i relevantna kada je u pitanju biljne proizvodnje. Radi se o GAEC 6, 7 i 8.

GAEC 6 zahtijeva pokrivanje zemljišta tijekom zime, od 1. prosinca do 15. siječnja, privremenim usjevima, višegodišnjim kulturama, neobrađenim strništima. Zabranjene su obrađene, neozelenjene površine, dok se obrada zemljišta dozvoljava od 16. siječnja. Izuzetak je ako su na parceli kasni kukuruzi za zrno. U tom slučaju se ne mora obaviti ozelenjavanje, ali je obrada također dozvoljena tek od istog datuma. Još nije jasno je li malčiranje stabljika kukuruza protiv europskog kukuruznog moljca dozvoljeno. Postoje neka mišljenja da se ovaj zahtjev neće primjenjivati ​​do jeseni 2023.

EU komentirala hrvatski strateški plan za poljoprivredu – evo koje su zamjerke

GAEC 7 nalaže plodored na poljoprivrednom zemljištu, a morat će se održavati na 35 posto obradivih površina. Na ostatku obradivog zemljišta mora se izvršiti plodored najkasnije nakon tri godine. Izuzeci se odnose na ugar, višegodišnje nasade, ekološke farme i male farme s manje od 10 ha obradive površine, kao i na farme s više od 75 posto trajnih travnjaka, ugara, zeljastih krmnih kultura i mahunarki.

GAEC 8 uključuje izdvajanje najmanje četiri posto obradivog zemljišta. Poljoprivrednicima se omogućava da aktivno ozelene ugar, a usjevi mogu biti jednogodišnji ili višegodišnji.


Tagovi

ZPP GAEC zahtjevi Nacionalni strateški plan Plodored


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.