Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ris Pino
  • 01.06.2020. 16:30
  • Ličko-senjska, Štirovača, Velebit

Novi stanovnik Velebita, ris Pino dobio ime kao znak podrške Italiji

Šumska ljepotica Štirovača u srcu Velebita bogatija je za novog stanovnika. Ris Pino ispušten je na graničnom području između Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit te se pridružio u misiji spašavanja dinarske populacije od izumiranja.

Foto: Marko Matešić/Life Lynx projekt
  • 193
  • 9
  • 0

Šumska ljepotica Štirovača u srcu Velebita bogatija je za novog stanovnika. U subotu, 30. svibnja ris Pino ispušten je na graničnom području između Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit te se pridružio u misiji spašavanja dinarske populacije od izumiranja, priopćeno je iz Life Lynx projekta.

"Izrazito smo ponosni što možemo pridonijeti očuvanju populacije risa na području Velebita te nam je ovo najljepši poklon za naš 21 rođendan, koji obilježavamo 28. svibnja. Velebit je dom tri velike zvijeri pa se nadamo da će se i Pino udomaćiti ovdje",  izjavila je ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić.

Stigao ris Alojzije! Ljepotan spašava dinarsku populaciju od izumiranja

Iza imena Pino, protkana je podrška i suosjećanje prema Italiji, koja je pretrpjela ogromne gubitke tijekom epidemije virusa Covid-19, a čast za imenovanje risa pripala je talijanki Michelle Pozzini, volonterki koja se prošle jeseni pridružila LIFE Lynx timu u svrhu izrade magisterskog rada. No osim iskustva na ovom važnom projektu, Michelle je doživjela i epidemiju i potres.

 s lijeva na desno: Ivan Budinski, Melani Glavinić, Michelle Pozzini, Ira Topličanec, Vedran Slijepčević, Magda Sindičić i Tomislav Gomerčić (Foto: Life Lynx)

''Sretna sam i zahvalna na ovoj nevjerojatnoj prilici. Imenovati risa poprilično je uzbudljiv i nesvakidašnji zadatak. Pino je skraćenica od alpino, što na talijanskom znači planinski. S druge strane, u imenu se krije i uvijek zeleni bor (Pino) koji je prilagodljiv na ekološke uvjete, izdržljiv i dugovječan je. I baš takve atribute želim došljaku Pinu'', poručila je Pozzini. 

Stigao je Doru, ris koji donosi novu krv u risju populaciju Gorskog kotara

U posljednjih godinu dana u Hrvatsku i Sloveniju naseljeno je šest risova iz Karpata kako bi svojim genima povećali raznolikost dinarske populacije i zaustavili njeno izumiranje.

"Poseban uspjeh je što smo već prošle godine dobili potomka risa naseljenog iz Karpata, u Sloveniji su Goru iz Rumunjske i ženka Teja postali roditelji ženke nazvana Mala. Upravo kreće sezona kada mali risovi dolaze na svijet i nadam se da će i ova sezona biti plodna", izjavila je Magda Sindičić, koordinatorica LIFE Lynx projekta za Hrvatsku.


Tagovi

Ris Pino Velebit Spašavanje Izumiranje Italija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]