Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 06.06.2022. 18:45
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Novi slučaj influence ptica kod domaće peradi u Hrvatskoj

Sumnja na zarazu prijavljena je zbog uginuća 17 kokoši, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/wckiw
  • 513
  • 100
  • 0

Potvrđena je influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši u Belom Manastiru, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na zarazu, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila pod nadzor predmetno gospodarstvo.

Provedeno je službeno uzorkovanje te su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje. Nacionalni referentni laboratorij je potvrdio influencu ptica podtipa H5N1, a u tijeku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena).

Kažu i da su s obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju ove bolesti, usmenim rješenjem naređene su preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti.

"Na predmetnom gospodarstvu tako je pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata provedeno usmrćivanje preostale 3 kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provedba završnog čišćenja i dezinfekcija gospodarstva", navode dalje.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 km od zaraženog dvorišta. Područje koje se nalazi u zoni zaštite u trajanju do 22. lipnja 2022. godine je područje grada Beli Manastir u Osječko - baranjskoj županiji.

Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. srpnja su područja općina Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo u istoj županiji. 

O izbijanju ptičje gripe obavješteni su Europska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko tijelo, s obzirom da dio zone obuhvaća i područje njihovog teritorija.


Tagovi

Influenca ptica Ptičja gripa Zaraza Usmrćivanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]