Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 02.02.2022. 10:00

Novi slučaj afričke svinjske kuge u Srbiji

Zaraza je potvrđena prvo kod odstrijeljene divlje svinje, a potom i kod domaćih grla.

Foto: Depositphotos/DN1988
  • 169
  • 43
  • 0

U Srbiji je zabilježen novi slučaj afričke svinjske kuge.

Riječ je o pirotskom selu Orlja koje je rješenjem tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede proglašeno zaraženim područjem, prenosi Pirot Plus Online.

Iako je prvobitna informacija bila da je ASK registriran i na području sela Bazovik, prema riječima direktora pirotske Veterinarske klinike Dejana Živića, bolest je utvrđena samo u Orlji, najprije kod odstrijeljene divlje svinje, a zatim i kod dva grla domaćih svinja na gospodarstvu lovca koji je zaraženu divlju svinju odstrjelio.

"Identičan slučaj dogodio se i prije nekoliko dana u Dimitrovgradu. Time se još jednom pokazalo da su lovci, nepoštujući propisane mjere, najčešći prenositelji virusa sa divljih na domaće svinje", istakno je Živić.

Inače, sezona lova na divlje svinje službeno je ondje završena s posljednjim danom siječnja. Međutim, zbog povećanog broja tih životinja u pojedinim krajevima Srbije, bit će produžena do kraja veljače.

U Pirotskom okrugu su mnoga sela pogođena ovom bolešću još prije gotovo dvije godine, kada je zaraza otkrivena u okolini Dimitrovgrada. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Divlje svinje Domaće svinje Zaraza


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]