Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EUSO
  • 27.12.2020. 15:00

Novi opservatorij za tlo - alat više u ostvarivanju zacrtanih EU strategija

Među ključnim zadacima novootvorenog opservatorija, osim praćenja i procjene napretka u održivom gospodarenju tlima i obnavljanju degradiranog, je i poticanje umrežavanja, suradnje i partnerstva među korisnicima

Foto: Depositphotos/simply
  • 155
  • 143
  • 0

Kako bi se Europljanima osigurao čist zrak, voda i tlo, zdravi ekosustavi i zdrav životni okoliš, EU mora bolje spriječiti, ispraviti, nadzirati i izvještavati o zagađenju, ističu iz Europske komisije povodom nedavnog otvaranja opservatorija za tlo (EUSO), osmišljenog u svrhu prikupljanja i pružanja podataka potrebnih za praćenje napretka u podizanju njegova zdravlja s krajnjim ciljem boljeg upravljanjem i zaustavljanjem degradacije. 

"To je prvi praktični korak ka provedbi misije na području zdravlja i hrane tla. Uvjerena sam da će ovo biti glavni korak u zajedničkim naporima da zaustavimo i preokrenemo njegovu degradaciju", rekla je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, dodajući kako će EUSO istraživanja biti ključna za popunjavanje praznina u znanju i pružanja rješenja za nadolazeće izazove.

A jedan od izazova je i ostvarivanje ambicioznog cilja misije Horizon u području zdravlja tla i hrane pod nazivom "Briga o tlu briga je za život", prema kojemu bi se do 2030. godine trebalo osigurati da 75% tala bude zdravo kako bi bilo u stanju pružiti neophodne usluge ekosustava. Ova su nastojanja u skladu i sa strategijom Zelenog plana koja želi zagađenja zraka, vode i tla svesti na nulu.

Što donosi Zeleni plan osim dilema i neizvjesnosti?

No, više od 60% svih europskih tala prema procjeni odbora misije i Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC) nalazi se u nezdravom stanju. Njihovoj degradaciji doprinose neodrživa praksa upravljanja, rastući pritisak stanovništva, promjene u obrascima potrošnje i klimatske promjene, ističu iz ovog odbora i upozoravaju kako mogu proći stotine godina da se stvori 1 cm plodnog tla.

EUSO će objediniti podatke iz EU država

Hitnost situacije zahtijeva koordinirane napore u državama članicama, političkim područjima i različitim dionicima prije nego što se izgubi velik dio naših najplodnijih područja.

Novi će opservatorij kao dinamična platforma sadržavati zajednički informacijski sustav o ovom resursu koji se pridružuje tekućim aktivnostima Europske komisije za praćenje tla među kojima LUCAS programa, s nacionalnim sustavima za praćenje u državama članicama. To će zasigurno pripomoći jednostavnijem redovitom izvještavanju o stanju i trendovima zdravlja zemljišta u Europi, uvjereni su osnivači. 

Život na Zemlji ovisi o zdravim tlima (foto: R. Prusina)

Među ključnim zadacima, osim prikupljanja podataka te praćenja i procjene napretka u održivom gospodarenju tlima i obnavljanju degradiranog, navodi se i poticanje umrežavanja, suradnje i partnerstva među korisnicima podataka i informacija, ali i podržavanje aktivnosti uključivanja građana te podizanja svijesti o njegovoj društvenoj vrijednosti. Ovo je plan za početak, no zasigurno će se popisu zadataka opservatorija s odmakom vremena dodati još poneki.

Snažan alat za pametno gospodarenje

EUSO će voditi Zajednički istraživački centar Komisije (JRC), koji ima dugogodišnju evidenciju pružanja podataka i podataka o tlu relevantnih za politiku, kako na europskoj, tako i na svjetskoj razini. JRC će usko surađivati s državama članicama EU-a, europskim agencijama i relevantnim međunarodnim organizacijama kako bi razvio sinergije koje dodatno jačaju kapacitet praćenja u Europi, stoji u pojašnjenju.

Svjetski dan tla: Koliko uzmemo od zemlje - toliko joj i dajmo

I povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski je pozdravio njegovo pokretanje kao važnog koraka u omogućavanju dostupnosti informacija i podataka o ovom resursu.

"Istraživanje i inovacije bit će presudni u pronalaženju rješenja koja se mogu testirati, replicirati i primijeniti na terenu. Predložena misija EU-a o zdravlju i hrani tla, u kombinaciji sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, bit će snažan alat za promicanje održivog gospodarenja zemljištem i tlom koji donosi šire koristi za društvo“, zaključio je Wojciechowski.


Tagovi

Opservatorij za tlo Europska komisija Janusz Wojciechowski Plodnost tla Tlo


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]