Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NGT
  • 16.09.2021. 18:00

Nove genomske tehnike u EU - slijedi bitka oko uređivanja gena?

Za razliku od GMO-a, koji prenose gene između vrsta, NGT inducira promjene unutar iste vrste. EK smatra da to dvoje ne trebalo biti pod istom direktivom. Aktivisti i seljaci negoduju.

Foto: Depositphotos/sorockina
  • 253
  • 60
  • 0

Nove genomske tehnike (NGT) dobile su podršku Europske komisije, a nevladine organizacije najavljuju intenzivnu kampanju protiv ove odluke u narednim godinama, piše euractiv.

Naime, drugo godišnje izvješće o strateškom predviđanju predstavljeno proteklog tjedna implicira uređivanje gena u poljoprivrednom sektoru. "Biotehnologija, uključujući nove genomske tehnike mogla bi odigrati ključnu ulogu u razvoju inovativnih i održivih načina zaštite bilja od štetnika, bolesti i utjecaja klimatskih promjena", navodi se u dokumentu izvršne vlast Europske unije.

Izraz NGT opisuje brojne znanstvene metode korištenja genoma za promjenu s ciljem genetskog inženjeringa određenih osobina u biljkama poput tolerancije na sušu i otpornosti na štetnike. Za razliku od GMO-a, koji prenose gene između vrsta, NGT induciraju promjene unutar iste vrste.

Međutim, Europski sud pravde (ESP) je 2018. stavio GMO i NGT kao istovjetne navodeći da bi potonji u načelu trebao biti pod direktivom o GMO-u što je, kako navodi Euractiv iznenadilo i znanost i EK. 

Nakon kontroverzne presude, Vijeće je od Komisije zatražilo studiju koja bi sve pojasnila, a objavljena je u travnju. Iako ta studija ne dovodi u pitanje pravnu presudu, zaključuje da razvoj biotehnologije, zajedno s nedostatkom definicija ključnih pojmova, još uvijek izaziva nejasnoće u tumačenju nekih pojmova, što potencijalno dovodi do regulatorne nesigurnosti.

Fokus preispitivanja na određenim tehnikama

Studija posebno navodi da postoje "jaki pokazatelji" da sadašnje zakonodavstvo ne odgovara svrsi nekim NGT-ovima i proizvodima koji od njih nastaju te da ga je potrebno prilagoditi znanstvenom i tehnološkom napretku.

Kao njezin nastavak, Komisija namjerava provesti procjenu učinka s obzirom na nove prijedloge usmjerene na odabrane NGT-ove.

"To ne bi trebalo biti zamišljeno kao poziv na preispitivanje cijelog postojećeg okvira GMO-a", naglasio je dužnosnik EU-a, dodajući da će fokus biti samo na određenim tehnikama s određenim profilom rizika.

EU preispituje pravila za genetski modificirane usjeve

Prema specijaliziranom mediju Agrafacts, za izuzimanje tehnika ciljane mutageneze i tehnika cisgeneze iz Direktive o GMO-u dovoljan je četverogodišnji okvir, dok bi za reguliranje svih ostalih NGT-a u slučaju procjene rizika bilo potrebno deset godina. 

Nekoliko nevladinih organizacija, aktivnih u kampanji protiv GMO-a ovaj je plan doživjelo kao pokušaj deregulacije tog pitanja.

Početkom rujna, koalicija nevladinih udruga, udruga seljaka i poslovnih udruženja poslala je pismo Komisiji u kritizirajući pristup tom istraživanju. Osporavaju proces savjetovanja koji je doveo do konačnog dokumenta tvrdeći kako tri četvrtine inputa dolazi iz poljoprivredne industrije.

Također su kritizirali tvrdnju da bi NGT-i mogli pridonijeti održivosti bez ikakvih potkrjepljujućih dokaza, dodajući da se EK previše oslanja na neprovjerljiva obećanja prehrambene industrije.

Nakon tri godine zastoja i presude Europskog suda, očekuje se da će biotehnologija biti stavljena u središte poljoprivredno-prehrambenog programa EU-a.

Ovaj je mjesec nizozemsko sveučilište Wageningen odlučilo besplatno dati licence za intelektualno vlasništvo za CRISPR, tehnologiju koja stoji iza uređivanja gena, kako bi olakšali istraživanje u ovom području. Prema riječima profesorice s tog sveučilišta Louise Fresco, ovo će pitanje zauzeti središnje mjesto tijekom sastanka na vrhu UN-a o prehrambenim sustavima, a koji će se održati 23. rujna. 


Tagovi

NGT GMO Uređivanje gena Održivost Istraživanje Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer