Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna organska proizvodnja
  • 13.10.2016. 15:00

Nova web platforma za proizvođače

Proizvođači i njihove asocijacije mogu koristiti OK-Net Arable da bi pronašli praktična rješenja organske proizvodnje, a u isto vrijeme da diskutuju o tome kako se ta rješenja primjenjuju na terenu, u određenim geografskim i klimatskim uslovima.

Foto: bigstockphoto.com/Esben Klin
  • 1.335
  • 65
  • 0

Nova web platforma, nazvana OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko dana. Cilj rada veb platforme je da popuni prazninu u razmjeni informacija između farmera, poljoprivrednih proizvođača organske biljne hrane širom Evrope.

Platformom do praktičnih rješenja

Kompleksnost organske proizvodnje zahtjeva da proizvođači imaju visok nivo znanja i vještina. A razmjena o tehnikama organske proizvodnje je i dalje ograničena. OK-Net Arable, web platforma je kreirana da promoviše razmjenu znanja između poljoprivrednika, savjetodavaca i naučnika.

Proizvođači i njihove asocijacije mogu koristiti OK-Net Arable da bi pronašli praktična rješenja organske proizvodnje, a u isto vrijeme da diskutuju o tome kako se ta rješenja primjenjuju na terenu, u određenim geografskim i klimatskim uslovima. Platforma omogućava i da korisnici daju povratne informacije o rješenjima, unaprijede ih, i na kraju povećaju produktivnost i kvalitet u organskom uzgoju biljnih vrsta širom Evrope. Platforma je trenutno dostupna na 10 jezika, navodi TPorganics.eu.

Savjeti, grupisani po najvažnijim temema

Rješenja su podijeljena po najvažnijim temema u organskoj biljnoj proizvodnji: kvalitet zemljišta i đubrenje, upravljanje hranivima, štetočinama i kontroli bolesti, suzbijanju korova i rješenjima za specifične biljne vrste.

Mnogo više nego što je traženje savjeta, ideja je da se poljoprivrednici aktivno uključe u ko-kreiranje projekta. Rad platforme je olakšalo 14 grupa inovativnih poljoprivrednika.

OK-Net Arable web platforma: http://farmknowledge.org/

OK-Net Arable project website: http://www.ok-net-arable.eu

Foto: bigstockphoto.com/Esben Klin


Tagovi

Organska proizvodnja Savjeti Praktična rrešenja Web platforma


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]