Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacrt zakona
  • 12.02.2021. 18:00
  • Njemačka

Njemački farmeri na nogama: Prosvjeduju zbog zakona o zaštiti bilja

Njemački nacrt Zakona o zaštiti usjeva od insekata je spreman, ali poljoprivrednici koji ondje prosvjeduju već tjednima su i dalje nezadovoljni. Smatraju da će on uništiti njihovu egzistenciju.

Foto: Facebook/top agrar
  • 540
  • 154
  • 0

Nakon višemjesečnih pregovora, njemačko Ministarstvo okoliša i Ministarstvo za hranu i poljoprivredu postigli su dogovor o mjerama za zaštitu od insekata u toj zemlji.

Kako piše AgNews, na zadnjem sastanku su odobrili nacrt prijedloga Zakona koji ima za cilj uvrstiti više biotopa pod zaštićena područja. Uz to, na tim će se područjima zabraniti uporaba herbicida i insekticida koji štete oprašivačima. Također, plan je njime očuvati travnjake, livadske voćnjake i suhozide jer se smatraju iznimno bitnim za populaciju korisnih kukaca.

Nadalje, bit će zabranjeno koristiti sredstva za zaštitu bilja unutar 5 metara od rubnih dijelova voda. Također, upotreba glifosata bit će strogo ograničena, a njegova zabrana slijedi od 2024. godine.

"Ljudi ne mogu živjeti bez insekata", upozorila je ministrica okoliša, Svenja Schulze nakon pregovora. Također, na sastanku se razgovaralo i o svjetlosnom zagađenju, izvorima svjetlosti koji privlače kukce, noćne letače, koji zbog toga često ugibaju. Stoga je prema ministarstvu okoliša u nacrt zakona postavljena osnova za ograničavanje svjetlosnih snopova. Osim toga, plan je zabraniti i električne uređaje koji bi mogli uzrokovati smrt divljih životinja.

Udruga Prijatelji zemlje (BUND) pozdravila je sve mjere koje je usvojila vlada. "Svaki kilogram ušteđenog pesticida, svaki kilometar kvadratni bez njihove uporabe i svaki izvor svjetlosti manje, pozitivno će djelovati na kukce i prirodu", napomenuo je njen predsjednik, Olaf Bandr dodavši i to da konačno ukidanje glifosata pokazuje pravi smjer ka zaštiti okoliša.

A što je s poljoprivrednicima?

No, nisu se svi složili s tim. Naime, tamošnji poljoprivrednici već tjednima prosvjeduju protiv navedenih pravila koje im vlada želi nametnuti. Njemačko udruženje poljoprivrednika (DBV) oštro je kritiziralo taj plan, a nedavno je predsjednik DBV-a, Joachim Rukwied ispred Savezne kancelarije postavio stari plug. Za njega kaže da je simbol katapultiranja poljoprivrede u prošlost.

Iz njegove udruge smatraju da će takav zakonodavni paket ugroziti egzistenciju mnogih poljoprivrednika, koji zbog toga prosvjeduju još od kraja siječnja. "Naravno da želimo zaštititi biološku raznolikost, ali to ne smije biti tako da mnoge farme lišimo njihova postojanja", upozorio je premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, Armin Laschet.

Kako piše agrarheute, u gradu Erfurt je održan jedan od brojnih prosvjeda, a okupile su se poljoprivredne udruge iz Tiringije. "Samo na našem području je zahvaćeno oko 85.000 hektara obradivih površina i travnjaka na kojima poljoprivrednici više neće moći isplativo raditi", upozorio je dr. Klaus Wagner, predsjednik tamošnje udruge poljoprivrednika (TBV).

Istovremeno, brojni poljoprivrednici i predstavnici struke koriste video poruke na društvenim mrežama kako bi skrenuli pažnju na problem i pitanje borbe protiv štetnika.

Svi oni apeliraju na to da se potrebne mjere moraju provoditi u suradnji s korisnicima zemljišta i njihovim vlasnicima, s ciljem osiguranja dobre ravnoteže između biološke raznolikosti i upravljanja tlima. Poljoprivrednici i korisnici zemljišta napominju da žele dati prioritet zaštiti vrsta, ali da zauzvrat njihove usluge moraju biti fer plaćene.


Tagovi

Njemačka Nacrt zakona Insekticidi Glifosat Zaštita bilja Prosvjed


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P