Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljomehanizacija
  • 13.12.2021. 18:00

Njemačka bilježi rekordnu prodaju poljoprivredne mehanizacije u 2021.

Raste potražnja za poljoprivrednom mehanizacijom, ali još uvijek nisu prevladani problemi u isporuci.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 204
  • 44
  • 0

Sektor poljoprivredne mehanizacije u Njemačkoj ostvaruje rekordnu prodaju unatoč problemima s isporukom. Stalan rast prodaje u ovoj grani industrije mogao bi biti osiguran do polovine 2022. godine, izvještava Agrarheute, uz informaciju da će 2021. prodaja tehnologije ove vrste prvi put premašiti 10 milijardi eura.

Udruga njemačkog strojarstva i biljnog inženjeringa (VDMA) očekuje za 2021. rast prodaje od 14 posto. I pored dobrih rezultata, proizvodnja je više puta prekidana u kratkom roku zbog svjetskih zastoja u isporuci.

Predsjednik udruge dr. Bernd Scherer izjavio je da su ovako dobri rezultati postignuti zbog snažnog inovacijskog procesa, ali i proizvođačkih cijena koje omogućavaju veću zaradu poljoprivrednicima.

Menadžeri u europskoj industriji poljoprivrednog inženjeringa predviđaju da će se rast nastaviti i u sljedećih šest mjeseci, a Scherer otkriva da ima tvornica koje su upisale narudže za narednih pola godine.

Problemi u isporuci još nisu prevladani

Europska i svjetska prodaja također je ostvarila stope rasta od 10, odnosno 12 posto. Očekuje se da će uz Europu te Sjedinjene Države i Japan zabilježiti održivi trend rasta i u narednoj godini. Izuzetak je Kina, ali Schreer kaže da analitičari očekuju razvoj ovog sektora i prodaje poljoprivredne mehanizacije u istočnoj Aziji u 2022. godini.

Problem se i dalje javlja u isporuci proizvodnih komponenti, zbog čega se događalo da se proizvodnja u pojedinim tvornicama morala zaustaviti zbog čekanja.

Traktori od početka pandemije skuplji 14 posto - kakva je prodaja?

Troškovi nabave čelika porasli su za 95 posto, a nabavne cijene mikročipova su se povećale za pet puta. Trenutno su vidljive naznake da se sektor nabave i logistike oporavlja i sve brže obavlja dostava potrebnih komponenti.


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Rast prodaje Isporuka Bernd Scherer Rekord


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]