Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 31.01.2023. 18:00

Nitko ih ne pita? 16 ministara poljoprivrede traže veći utjecaj sektora na EU zakone

Ministri poljoprivrede 16 država članica EU strahuju da će poljoprivreda i prehrambena sigurnost biti gurnuti pod tepih. Zato traže veće sudjelovanje stručnjaka

Foto: Facebook/Norbert Totschnig
  • 291
  • 62
  • 0

Ministri poljoprivrede 16 zemalja EU zatražili su na jučer održanom Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo veće pravo glasa, u odnosu na ministre zaštite okoliša, a tiču se održivih mjera koje imaju posljedice za agrarni sektor.

Uručili su i zajedničko pismo ministru poljoprivrede Švedske koja trenutno predsjedava Vijećem EU. U njemu navode da su svjedoci nesrazmjerne promjene prioriteta, bez potrebne usklađenosti i jednake vrijednosti između različitih, ali legitimnih ciljeva Unije, piše Euractiv. Smatraju da pojedini zakonski prijedlozi o pitanjima okoliša, koji su doneseni ili će tek biti usvojeni, direktno utječu na ovaj sektor.

Strahuju da će poljoprivreda i prehrambena sigurnost biti gurnuti pod tepih. Austrijski ministar Norbert Totschnig je istaknuo da se o agraru raspravlja u raznim formacijama Vijeća EU, ali se na kraju odlučuje bez stručnjaka.

Žele jači utjecaj

Tvrde da je na dnevnom redu puno pitanja koja se tiču agrara, kao što su zdravlje zemljišta, obnova prirode, uklanjanje ugljika, a mali je utjecaj sektora. Predlažu da se formira ad-hoc radna grupa stručnjaka iz ovog resora, a koja bi se bavila i provjeravala rad ministara zaštite okoliša na predmetnim pitanjima. Pozvali su švedsko predsjedništvo da pokrene pravnu reviziju nadležnosti o prijedlozima koji se tiču poljoprivrednog i šumskog zemljišta. 

Totschnig je izjavio da su posvećeni Zelenom dogovoru, ali klimatski i ekološki ciljevi EU moraju biti u skladu s ciljem prehrambene sigurnosti EU zbog čega žele imati jači utjecaj na ova pitanja.

Uz Austriju, inicijativu podržavaju Finska, Grčka, Italija, Hrvatska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Češka, Mađarska i Cipar. S druge strane, dvije velike zemlje EU Njemačka i Francuska nisu potpisnice, kao ni Belgija, Nizozemska i Španjolska. 

Tko s kim (ne)surađuje?

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir je svoju odluku objasnio dobrom suradnjom s ministrom zaštite okoliša i dodao da rado savjetuje druge zemlje kako poboljšati odnose između ministarstava. Treba reći da oba dolaze iz stranke Zelenih.

To nije slučaj u Austriji gdje je Toschnig konzervativac, dok ministrica zadužena za okoliš, Leonore Gewessler pripada stranci Zelenih. Ona nije bila obaviještena o pismu. Thomas Waitz, austrijski zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, kritizirao je ovakvu vrstu pritiska.


Tagovi

Norbert Totschnig 16 ministara EU poljoprivreda Ministri poljoprivrede Utjecaj poljoprivrede


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer