Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuča
  • 29.06.2021. 15:40
  • Požeško-slavonska, Požega

Ništa od žetve ove godine, a ni berbe voća: Požeški poljoprivrednici zbrajaju štete

Sve nam je sravnjeno sa zemljom, voćnjaci, poljoprivredni usjevi, u dvadeset minuta otišlo je pedeset godina rada, kaže nam Valentina Medved iz Jakšića.

Foto: Valentina Medved
  • 3.518
  • 929
  • 0

Zbrajaju se štete na ratarskim usjevima, voćkama, povrću, mehanizaciji i objektima od tuče koja je u dvadesetak minuta prošli petak, poljoprivrednike, ali i ostale mještane požeškog kraja "bacila na koljena“. 

"Sve nam je sravnjeno sa zemljom, voćnjaci, usjevi, u dvadeset minuta otišlo je pedeset godina rada“, kaže nam Valentina Medved iz Jakšića kojoj je nevrijeme uništilo i krov kuće. "Djeca su bila u strahu, stalno su ispitivala kada će prestati“, dodaje. 

Na 16,5 jutara uzgajaju kukuruz, pšenicu i ječam čiji repromaterijal na dug uzimaju od tvrtke Agronom kao i većina poljoprivrednika u ovom kraju. "U selu je jako puno ratara i stočara koji sjeme uzimaju na dug. Ne znam sada što će biti s tim jer je sve uništeno, zemlju sada možemo samo preorati. Čekamo još uvijek što će nam oni reći“, ističe. Planiraju kupiti, kaže, sjeme za soju pa da bar tako vrate dio uloženog.

Za svoje osobne potrebe drže krmaču, imaju devet prasadi i 10-ak kokoši. Iako je svinjcu stradao krov, životinjama nije bilo ništa, a jedino je primijetila da nedostaje par kokica. Također, i traktor je prošao koliko, toliko dobro, led je razbio vjetrobransko staklo i retrovizor, dok je automobil cijeli uništen. 

Za razliku od stoke, voćke, razočarano naglašava, izgledaju neprepoznatljivo. "Imamo pedesetak stabala šljiva, trešanja, jabuka, višanja i bresaka i sve je uništeno“, kaže Valentina dodavši kako je tuča oštetila i orah star sto godina tako da na njemu nije ostao ni list. Jednako je prošlo i 200 sadnica jagoda, kao i povrtne kulture koje su bile na otvorenom. "Na sreću, kroz plastenik nije uspio proći led pa nam je nešto paradajza ostalo“, tješi se. 

Da stvar bude gora, dvoumili su se hoće li sa žetvom ječma krenuti prošli tjedan ili ovaj. Odlučili su se ostaviti ga još par dana i žeti ovoga tjedna. "I eto što se dogodi. Nemamo sada ništa", tužno kaže.

Ništa od žetve ove godine

Ista situacija je i kod obitelji Crnković iz Požege. "Soja nam je 'sravnata' sa zemljom, a žito polomljeno“, kaže Luka Crnković koji na 12 hektara, kako ga još zovu mještani, Aladičnog polja, osim ove dvije kulture uzgaja i suncokret.

Dio sjemena je financirao sam, a ostalu polovicu na dug iz spomenute tvrtke. "I s ostalima radim pokusna polja pa zato ne uzimam sve na dug od njih“, pojašnjava. 

Žetve ove godine, nažalost ni kod njega neće biti. "Kako kaže moj kolega, gotova je, a nismo se ni zamazali“, ironično kaže.

Žetve ove godine neće biti 

Što se tiče osiguranja, svaki kvadrat na polju mu je osiguran, no, nažalost, napominje, nema nekakvog povjerenja u osiguravajuće kuće. "Bili su kod susjeda. Kukuruz mu je polomljen na pola, ništa od njega neće biti, a oni su procijenili štetu na 30 posto. Zanima me baš što će meni reći“, ističe. 

Općina Jakšić proglasila prirodnu nepogodu

Kako doznajemo, Općina Jakšić je jučer, 28. lipnja proglasila prirodnu nepogodu na tom području. Nakon prijave Općinsko povjerenstvo za procjenu obavit će izvid štete. Valentina nam kaže kako Općina procjenjuje štetu na oko 51 milijuna kuna i to za tisuću objekata, gospodarstava i ostalog. "Nama još nisu bili procjenitelji. Prikupljamo sve papire pa ćemo predati prijavu“, dodaje. 

U Požeško-slavonskoj županiji, otkiva nam Crnković, nepogoda bi se trebala proglasiti sutra, no, naglašava, kako nije ni po tom pitanju optimističan. "Prije jedno deset, petnaest godina, nisam sada siguran točno kada, dogodila se ista situacija i dobio sam 45 kuna po hektaru. Više su me koštali papiri, hodanje vamo tamo, gorivo“, prisjeća se. 

Zabrinjavajuće je da je ovo već druga velika nepogoda u manje od mjesec dana. Sjetimo se, uslijed poplave su štete bile ogromne, sada ih je zadesila tuča, a za četvrtak se najavljuje i novo grmljavinsko nevrijeme. 

Županica Antonija Jozić naglasila je da najviše bole upravo štete u poljoprivredi. Osim Požege i Jakšića, gdje su zabilježene znatne na građevinskim i gospodarskim objektima, poljoprivredne kulture stradale su i na području Kaptola, Kutjeva, Pleternice i okolnih mjesta. 

Na idućoj sjednici Vlade trebalo bi se znati koliko će i kada dobiti ovaj kraj za sanaciju štete od strašnog nevremena.


Fotoprilog


Tagovi

Tuča Nevrijeme Valentina Medved Uništeni usjevi Luka Crnković Osiguranje Prirodna nepogoda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]