Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Shumska farma
  • 08.12.2021. 15:00
  • Virovitičko-podravska, Papuk

Nikola Borić prodaje Shumsku farmu - odlazi iz "usranog sistema represije"

Farmu koja se nalazi u samom Parku prirode Papuk i prostire se na gotovo 3,5 hektara neće prodati bilo kome, ni za koju cijenu, kaže Borić.

Foto: Facebook/Shumska farma
  • 37.703
  • 2.174
  • 2

"Znam da će dio vas koji nas pratite pitati kuda i kako idemo dalje, a odgovor je na novu lokaciju, još dalje od civilizacije jer sa znanjem i iskustvom proteklih godina u samo par mjeseci možemo postaviti nove temelje samoodrživosti što dalje od ovog usranog sistema represije", rečenica je kojom je Nikola Borić, vlasnik Shumske Farme i osnivač klastera Made in Papuk zaključio objavu, ili bolje rečeno oglas, na Facebook stranici Život u šumi, kojime je htio informirati javnost da prodaje svoje imanje u samom Parku prirode Papuk. 

Ovaj je mladi čovjek prije nekoliko godina napustio karijeru kondicijskog trenera koji je još ne tako davno pripremao sportaše za Olimpijske igre i svjetska prvenstva. Kupio je zemljište na Papuku gdje je podigao imanje te uz partnericu i mnogobrojne domaće životinje, ondje obitava bez struje i vode. O njegovu je životu avanturist britanskog Channela 5 Ben Fogle napravio TV reportažu u svojoj seriji "New Lives in a Wild".

Nakon što je prošle godine na početku razvoja pandemije u Hrvatskoj, osnovao klaster Made in Papuk okupivši proizvođače ekološki uzgojene hrane, pokrenuo je pravu lavinu potražnje za domaćim proizvodima. "Kod nas nije stvar u novcu već u jakoj zajednici koja stavlja naglasak na povjerenje", izjavio je tada Nikola koji je imao i velike planove

No, danas svoju farmu veličine gotovo 3,5 hektara, s dva izvora pitke te, naglašava, jakim potokom čiste, bistre i pitke planinske vode - prodaje. 

Prepustit će i životinje 

Na Facebook stranici piše kako se na imanju nalaze nastambe za svinje, koze, kokoši, guske i pčele te su postavljeni pregonski pašnjaci ograđeni krutom farmer žicom te električnim pastirom. Ondje je i ribnjak te uređeni organski vrt po permakulturnim i biodinamičkim načelima, dovoljan da prehrani nekoliko obitelji. Tu su i mnogobrojna stabla starih sorti šljiva, jabuka, krušaka, grožđa, oraha i kestena. 

Ističe da su dvije trećine imanja pod šumom koja osigurava neograničen izvor drva za ogrjev i građu te da su sve čestice okrenute na jug. 

"Mi smo od ovog imanja, naših ruku i rada živjeli sedam godina te nekome tko je željan započeti novi samoodrživi život daleko od civilizacije prepustili bi sve životinje - svinje, kokoši i guske i infrastrukturu za nesmetani početak novog života u divljini", pojasnio je.

S farmom dolaze i životinje

U samo dan i pol ova je objava podijeljena više od 400, komentirana je gotovo 700, a lajkana 3.500 puta. 

Podjela društva

Iako je Borić u postu napomenuo kako neće odgovarati na pitanja u komentarima, ipak nije mogao odoljeti pisati svojim vjernim pratiteljima koje je ova vijest zatekla i koji su se pitali kako čovjek poput njega koji se toliko maknuo od civilizacije, ipak osjeća represiju zbog koje je poželio otići još dalje. 

"Ovo sve odlazi u totalni ku*** i čeka nas svijet u potpunoj kontroli i nadzoru gdje nećete moć ni prdnuti, a da se ne zna. Društvo će se podijeliti na one kojima to ne smeta i bit će blaženi u gradovima i na one koji su se maknuli od svega u prirodu i udružili se u male samoodržive zajednice", odgovorio je.  U komentarima možemo čuti različita mišljenja - od onih koji ga optužuju za eskapizam do onih koje zanima prima li još članova u svoju buduću zajednicu.

I mi smo potražili odgovor na pitanje na kakvu točno represiju misli. Je li u pitanju trenutna situacija oko Covid potvrda ili nešto drugo. Nismo dugo čekali na reakciju. "Smatram da je trenutna situacija oko Covid potvrda samo uvod i dječja igra na ono što nas očekuje. Tako da... Da, to je glavni razlog. Firmu smo prodali još prije par mjeseci, a klaster je preuzeo novi vlasnik", kratak je bio Nikola. 

U svakom slučaju, osebujni Nikola Borić neće olako prepustiti svoje imanje kupcu s najvećom ponudom. Na poruku da zemlju ne proda nekoj "barabi" rezolutno je odgovorio: "To nikako, ovo ne ide bilo kome za nikoju cijenu."


Tagovi

Nikola Borić Shumska farma Prodaja Park prirode Papuk Samodrživa zajednica Represija Ben Fogle


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.