Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Centar kompetentnosti
  • 04.05.2022. 12:30
  • Varaždinska, Vinica

Niče Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi, projekt vrijedan 150 milijuna kuna

Oronuli dvorac i zapušteni prostor arboretuma, nakon obnove, koristit će učenici Srednje škole "Arboretum Opeka“, ali i poljoprivredni proizvođači, cvjećari i medari.

Foto: Varaždinska županija
  • 163
  • 20
  • 0

Već sljedeće godine u funkciji bi trebao biti Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi u Vinici koji je planiran u Dvorcu Opeka. 

U tijeku su radovi na njegovu uređenju odnosno obnovi dvorca Opeka koje je u pratnji Anđelka Stričaka, župana Varaždinske županije, obišla i ministrica Nataša Tramišak regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Kako su pojasnili, projekt se provodi u tri faze. Prvi dio obuhvatit će rekonstrukciju i opremanje Bombellesovog dvorca u Opeki, u što će biti uloženo 43 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna osigurano iz fondova EU. U drugoj fazi planirana je uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, u što će biti uloženo 49 milijuna kuna europskog novca, a u trećoj će biti revitaliziran i arboretum u Opeki.

"Za tu fazu, vrijednu oko 50 milijuna kuna, imamo spremnu svu potrebnu dokumentaciju i čekamo raspisivanje natječaja. Ukupno će dakle, u ovaj projekt, jedan od najvećih na sjeveru Hrvatske, biti uloženo gotovo 150 milijuna kuna", istaknuo je župan.

Oronuli dvorac i zapušteni prostor arboretuma, desetljećima je čekao obnovu, a koristit će ga učenici Srednje škole "Arboretum Opeka“, ali i poljoprivredni proizvođači, cvjećari i medari, koji će u uređenom Bombellesovom dvorcu imati primjeren prostor za programe cjeloživotnog obrazovanja i stručnog usavršavanja.

Radove je obišla i ministrica regionalnog razvoja 

"Ovaj je projekt uspješna i zaokružena priča", naglasila je ministrica navodeći da bi sljedeće godine trebali biti završeni radovi na uređenju dvorca, kada će obnovljen i rekonstruiran dobiti važne i kvalitetne sadržaje.

"Centar kompetentnosti će u narednom razdoblju biti važan dio naših planova za industrijsku tranziciju sjeverne Hrvatske, koji će pridonijeti i gospodarskom jačanju ovoga dijela Varaždinske županije", poručila je.

Zahvaljujući ovom projektu poljoprivredna škola u Vinici dobit će novi pedagoški standard na najvišoj razini, a mještani ovoga staroga naselja ponovo će se ponositi svojim arboretumom i dvorcem Opeka.  


Fotoprilog


Tagovi

Centar kompetentnosti u poljoprivredi Dvorac Opeka Vinica Nataša Tramišak Anđelko Stričak


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]