Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NHS
  • 17.02.2022. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Nezavisni hrvatski seljaci: Ukidanje PDV-a na hranu nije dobra mjera

To nije mjera koja će pomoći potrošačima ili proizvođačima, već koja ide na ruku trgovačkom i uvoznom lobiju. Bilo bi bolje ukinuti HRT pristojbu koja se plaća 80 kuna mjesečno, kaže predsjednik NHS-a Mato Mlinarić.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
  • 2.074
  • 124
  • 0

Na jučer donesen paket mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje rasta cijena energenata reagirala je Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS). 

"Još jednom želimo upozoriti javnost i Vladu RH da ukidanje PDV-a na hranu nije mjera koja će pomoći našim građanima, potrošačima niti proizvođačima, već je to mjera koja ide na ruku trgovačkom i uvoznom lobiju koji neće smanjiti cijene hrane već će razliku staviti u svoj džep, a osiromašit će proračun", stoji u reagiranju koje potpisuje predsjednik udruge Mato Mlinarić

Kaže, sjetimo se istog scenarija kada je prije 10 godina ukinut taj porez na kruh, je li tada pojeftinio? Nije, a država je ostala bez poreza u interesu pekara i pekarskog lobija.

Kako pojašnjavaju, PDV je najpravedniji porez koji postoji i njegovo ukidanje siromašnim i ugroženim skupinama ništa ne pomaže jer čovjek koji ima primjerice 2.000 kuna primanja mjesečno uplati sveukupno 400 kuna poreza, a onaj koji ima 12.500 kuna primanja plati 2.500 kuna u slučaju da sav dohodak potroše.

Traže ukidanje HRT pristojbe

"Ukoliko bi ga država smanjila za 5 posto siromašni građani to ne bi ni osjetili, dok oni bogati već bi", istaknuli su.

Slažu se s ukidanjem i smanjivanjem poreza na energente, ali ne i na hranu.

"Kao mjeru tražimo ukidanje HRT pristojbe koju plaćaju sva seosko domaćinstva i koja iznos 80 kuna što je u mnogim slučajevima do 5 posto mjesečnih primanja nekih građana", napominju.

Dodaju da bi njima više značilo ukidanje TV pretplate nego smanjenje poreza na dodanu vrijednost, a državu bi razlika izdvajanja novca za javnu televiziju koštala manje od 1 milijardu kuna, a smanjenje PDV-a za 1 posto bi je koštalo 2 milijarde kuna.


Tagovi

NHS Udruga PDV Cijene HRT pristojba


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]