Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Europi
  • 01.08.2018. 09:00

Nezapamćena suša - europski poljoprivrednici pred bankrotom, nemaju čime hraniti stoku

Središnju, Zapadnu i Sjevernu Europu pogodila je nezapamćena suša. Stočari nemaju čime hraniti stoku pa ju prisilno kolju. Prinosi su manji za 50%, u Švedskoj izbijaju požari.

Foto: Phys.org
  • 1.849
  • 125
  • 0

Nedavno mi se javila kolegica iz BiH s pitanjem znam li ikoga u Hrvatskoj tko bi prodao hranu za konje. Kupila bi njezina prijateljica iz Švedske. Ima tome oko mjesec dana. Nije mi bilo jasno, je li prijateljica iz Švedske skupa s konjima došla u BiH i zašto onda ne kupi sijeno u BiH nego traži iz Hrvatske. Ne, njezina prijateljica kao i konji, žive u Švedskoj, a hranu žele nabaviti iz Hrvatske jer iz BiH ne mogu, budući da nije u Europskoj uniji. 

Razlog potrage ovih za hranom čak sa istoka Europe je suša koja je poharala i Švedsku pa stočari nemaju čime hraniti svoju stoku. Zbog toga stoka neplanirano završava u - klaonicama. 

Dokaz tome su vijesti koje svakodnevno stižu iz središnje i sjeverne Europe koju je poharala velika suša. Neuobičajeno visoke temperature i dalje uzrokuju devastaciju zemljišta pa poljoprivrednicima propada usjev, a oni sami su pred bankrotom. 

U Latviji i Litvi je još u lipnju proglašena izvanredna istuacija, a gore spomenuta Švedska je primila tek 12% uobičajenih oborina, piše The Guardian. Također, u Švedskoj je zbog ovako visokih temperatura - čak 30°C u Arktičkom krugu - izbilo više od 50 velikih požara. I što je najgore, na vidiku nema predaha od toplotnog vala koji je ovih dana stigao i naša područja. 

Prinosi žitarica u Švedskoj 50 % niži

Lennart Nilsson, 55-godišnji farmer i dopredsjednik Udruge švedskih poljoprivrednika iz Falkenberga kod Malmöa kaže da je to najgora suša koju je doživio.

"Ovo je doista ozbiljno", rekao je. "Većina jugozapadne Švedske nije imala kiše od prvog dana maja. Žetva je zaopčela vrlo rano, a čini se i da su prinosi najniži u posljednjih 25 godina - 50% niži, ili čak više u nekim slučajevima, a to uzrokuje teške gubitke."

Suncokret u Njemačkoj (Foto: Phys.org)

Ako uskoro ne dođe kiša, Nilssonova udruga procjenjuje poljoprivredne gubitke do 8 milijardi švedskih kruna (gotovo 800 milijuna eura). Suša bi samog Nilssona mogla koštati oko 500.000 kruna, a kako kaže, on trenutno kao i većina poljoprivrednika, radi s gubitkom.

Preostaje još samo nadati se i moliti - i razgovarati s bankarima

U Nizozemskoj je situacija slična. Ondje mladi farmer, Iris Bouwers kaže kako je ova suša za njegovu farmu katastrofalna. Ističe kako stariji farmeri ovu godinu uspoređuju s davnom 1976-om. Kaže kako se njegov tata ne može sjetiti ni jedne suše poput ovogodišnje. 

Obitelj Bouwerses ove godine očekuje gubitak od 100.000 eura, nakon što su u prinosu krumpira zabilježili pad od 30%. Budući da su zimus uložili u svinjogojstvo, nemaju čime trenutno pokriti svoj gubitak. Na pitanje što će učiniti, Bouwers se samo nasmijao i rekao: "Nadati se i moliti. Ne mogu puno više učiniti. Još ne bih govorio o stečaju, ali naš će deficit biti značajan. To vjerojatno znači da ćemo moramo obaviti važan razgovor s bankom", svjestan je Bouwers. 

Situacija je još gora u Poljskoj, Bjelorusiji i Češkoj, a u dijelovima Njemačke neki farmerovi navodno uništavaju suhe usjeve. Također, ovih se dana govori i o suši u Austriji zbog čega propada urod krastavaca. 

Novac ulažu u silažu i krmivo

Nakon što je ovogodišnji lipanj proglašen drugim najtoplijim mjesecem od kada je meteoroloških zapisa, Europska je komisija obećala pomoći zemljoradnicima nizom mjera, uključujući i privremenu obustavu obveze "ozelenjavanja" koja je djelomično namijenjena sprečavanju klimatskih promjena.

Poljoprivrednici koji su poštovali raznolikost usjeva i uložili u navodnjavanje, imaju bolju poziciju za rješavanje ekstremnih vremenskih prilika, koji će, čini se, postati sve češći u nadolazećim klimatskim promjena. Naravno, i dalje će biti teško malim vlasnicima monokultura i onima koji nemaju sustave navodnjavanja. 

Ništa bez navodnjavanja (Foto: Pixabay/Distel2610)

Naravno, sve će ovo dovesti do poskupljenja hrane za stoku. Pa tako Thomas Duffy, irski poljoprivrednik koji proizvodi mliječne proizvode kaže kako ih suša neće slomiti. No, ističe da će troškovi stočne hrane biti 50% veći nego prošle godine i sav novac koji bi inače trebali staviti u poboljšanje uvjeta za stoku i infrastrukturu, sada idu u silaže i krmne proizvode.

Raznolikost i navodnjavanje 

Europski opservatorij za sušu (EDO) opisao je ovu situaciju kao "opsežnu i tešku anomaliju" koja utječe na Skandinaviju, Škotsku, Irsku, Baltičke zemlje, Nizozemsku i sjevernu Njemačku. Glasnogovornica Zajedničkog istraživačkog centra EU-a, koja nadgleda EDO, rekla je kako bi se poljoprivrednici trebali pripremiti za prilagodbu toplijoj klimi s "diverzifikacijom ili promjenom vrsta i sorti poljoprivrednih kultura, ali i učinkovitijom uporabom vode".

Radi li se zaista o klimatskim promjenama ili tek cikličkim promjenama koje se pojavljuju od kada je svijeta i vijeka, pokazat će vrijeme. Poljoprivrednici ili mogu čekati da se sve vrati na staro ili reagirati sada i odmah kako bi od (ne)vremena koje nas je zadesilo izvukli najbolje što mogu. 


Tagovi

Suša u Europi Suša Navodnjavanje Bankrot Gubitak Bioraznolikost Švedska Njemačka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]