Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niska otkupna cena
  • 15.07.2020. 16:30

Nezadovoljni proizvođači ispred ministarstva poljoprivrede zahtevaju veće otkupne cene

Danas je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u Beogradu održan protest udruženih sindikata "Sloga".  

Foto: Julijana El Omari
  • 391
  • 19
  • 0

Danas je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u Beogradu održan protest udruženih sindikata "Sloga".  

Ljudi su zahtevali da se definišu cene u otkupu višanja, pšenice, mleka, ali i ostalih poljoprivrednih proizvoda, zato što su im neprihvatljive cene koje im sada nude otkupljivači, navodi Danas

Iz Sindikata poljoprivrednika, kao i samostalnih poljoprivrednih proizvođača koji su deo "Sloge", zahtevali su da im se u roku od dva dana omogući razgovor sa ministrom poljoprivrede, Branislavom Nedimovićem, o aktuelnim problemima koji ih muče. 

Stočarstvo na granici egzistencije?

Predstavnik Sindikata paora i individualnih poljoprivrednih proizvođača, Dejan Bulatović, istakao je kako nadležno ministarstvo još uvek nije preciziralo otkupnu cenu višanja, koja je do sada bila niska zbog čega su je voćari bacali jer im nije bilo isplativo da je beru. 

"Izrazito je niska i otkupna cena za žito dok je mleko i do pet puta jeftinije od goriva, što je uz nisku cenu za stoku, gurnulo stočarstvo do krajnih granica egzistencije", smatra Bulatović, kako piše novimagazin.rs

Ratari pretrpeli ozbiljne štete

Predsednik ovog sindikata, Željko Veselinović, ocenjuje da će u Srbiji nastupiti teška vremena, ukoliko država poljoprivrednicima ne bude garantovala otkupnu cenu za pšenicu, soju, kao i druge žitarice i poljoprivredne proizvode.

"Takođe su niske i neprihvatljive subvencije koje se dodeljuju poljoprivrednicima. Ukazali smo i na gubitke u voćarskoj proizvodnji, usled čestih padavina, poplava i pojava grada, koje je nadležno ministarstvo nadoknadilo proizvođačima", objašnjava Veselinović. 

Dodaje da su i ratari pretrpeli značajne gubitke, od proglašenja vanrednog stanja jer su imali zabranu kretanja, ali i zatvorene pijace tako da su značajne štete zadesile male proizvođače, a kojima resorno ministarstvo nije predložilo  nikakve naknade. 


Tagovi

Protest Poljoprivrednici Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Željko Veselinović Dejan Bulatović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.