Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuča
  • 26.06.2017. 13:15

Nevrijeme uzelo danak, ništa od žitarica i povrća?

Vremenske nepogode uzimaju danak!

Foto: Arhiva Općine Bednja
  • 8.267
  • 570
  • 0

Posljednjih desetak dana događa se ono čega se poljoprivrednici najviše pribojavaju: olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, pljuskovima ponegdje i tučom, čini štete na povrću, ratarskim kulturama, trajnim nasadima, ali i na gospodarskim objektima.

Jučer u poslijepodnevnim satima jako nevrijeme je zahvatilo veći dio zemlje, olujno nevrijeme prevrtalo je brodice na moru, u Sisku čupalo drveće, Darda u Baranji ostala je bez električne struje, u Zagrebu su poplavljeni podrumi.

Katastrofa u Bednji

Ponovno je na udaru bila i Bednja. "Jučer je područje naše općine ponovno nakon pet dana zahvatilo olujno nevrijeme praćeno pljuskovima i ovaj put nanijelo velike štete na makadamskim cestama. Vjetar je ispred župnog dvora polomio dvije lipe jedna starija od 400, a druga imala više od 200 godina, inače spomenici parkovske arhitekture", kaže Damir Poljak načelnik općine Bednja u Varaždinskoj županiji, podsjećajući i na veliku elementarnu nepogodu koja ih je pogodila pet dana, 21. ovog mjeseca.

"Katastrofa - tom se riječju najkraće mogu opisati posljedice velikog nevremena koje je područje Bednje pogodilo u srijedu, 21. lipnja, u poslijepodnevnim satima i u kojem je tuča potpuno uništila usjeve i poljoprivredne kulture na oko dvije trećine općinskoga područja u što se osobno uvjerio i varaždinski župan Radimir Čačić koji je sa mnom obišao pogođeno područje.

Tuča

Ništa od žitarica i krumpira!

Većina područja teško je stradala, a štete će se, sasvim sigurno, zbrajati u milijunima. Najteže su stradali Prebukovje, Cvetlin, Gorenec, Šaša, Želimor, Bednja i okolica. Šteta na ratarskim usjevima je 100%. Od krumpira, kukuruza, bundeva, graha te žitarica ove godine neće biti ništa. Jednako je i s vrtovima. Sve što je u njima raslo - rajčice, paprika, krastavci, sve je potučeno. Vinogradi su, ovisno o području, stradali 80 i više posto. Oluja je ljudima odnijela košnice, štete su ogromne, ljudi su očajni. Uništena su i polja lavande koja su bila baza poslovanja pojedinih OPG-ova. Područje Rinkovca, Huma i Vrbna čudom je ostalo pošteđeno", rekao je načelnik Damir Poljak.

Elementarna nepogoda

Zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom, a kojom su na navedenom prostoru nastale velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama danas je varaždinski župan Radimir Čačić proglasio elementarnu nepogodu od tuča na području Općine Bednja.

Načelnik Poljak ističe da je Općinu Bednja ove godine već pogodila jedna elementarna nepogoda - mraz, koja je već tada uništila dio poljoprivrednih kultura, dok je ova tuča nanijela štete čija prva procjena ide i do 100% uroda/prinosa.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta u zakonskom roku obišla su stradala područja i dostavilo Županijskom povjerenstvu Prvu procjenu šteta za svoje područje. Ukupna šteta iz njihove procjene iznosi cca. 3.878.344,96 kuna. Nažalost ove godine uroda neće biti.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda konačne će procjene šteta dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete od tuče.

Foto: Arhiva Općine Bednja


Fotoprilog


Tagovi

Olujno nevrijeme Bednja Damir Poljak Radimir Čačić Šteta Ministarstvu poljoprivrede.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.