Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AZTN
  • 04.02.2021. 15:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Nepoštene prakse: Otkupljivač mandarina, tvrtka Jasenska kažnjena s 350 tisuća kuna

Kazna je izrečena zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, navode iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Foto: Depositphotos/ElenaSeiryk
  • 2.188
  • 336
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u četvrtak je izvijestila da je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila otkupljivača mandarina, tvrtku Jasenska iz Opuzena, s 350 tisuća kuna.

Kako se navodi u objavi na internetskim stranicama Agencije, postupak je pokrenula po službenoj dužnosti, a radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu mandarina.

Nakon provedenog upravnog postupka, utvrdili su da je Jasenska, iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu, u sezoni otkupa 2018. godine svojim dobavljačima mandarina nametnula više nepoštenih trgovačkih praksi u smislu ovog zakona.

Tako primjerice javno objavljeni opći uvjeti otkupa nisu sadržavali odredbe o uvjetima i rokovima plaćanja, rokovima i mjestu isporuke, dakle nisu bili sastavljeni u skladu s odredbama Zakona.

Poslovali s pet dobavljača mandarina 

Utvrdili su i da je tvrtka poslovala s pet dobavljača mandarina izabranih metodom uzorka, na temelju ugovora u kojima nije bilo sadržano jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna, prema kojem bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi na temelju kojeg se pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena poljoprivrednog proizvoda, koja je osnova za izračun i kako se obavlja njezina korekcija.

Također, ti ugovori nisu sadržavali ni jasno određenje o uvjetima i rokovima isporuke mandarina u sezoni njihova otkupa 2018., prema kojima bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi uvjete i rokove isporuke.

"S obzirom na to da je riječ o odredbama koje, između ostalih obveznih odredbi moraju biti sadržane u ugovorima u pisanom obliku između dobavljača i otkupljivača, kao i da je riječ o odredbama koje moraju biti jasne i razumljive, opisani propusti predstavljaju nepoštene", ističu. 

Napominju i kako su utvrdili i da je sklapanjem i provedbom ugovora o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda s pet metodom odabranih dobavljača, na temelju kojih je preuzimala nesortirane i nedozrele mandarine radi njihove obrade i pripreme za tržište, iako to ni na koji način nije bilo regulirano ni tim ugovorima, ni ugovorima o proizvodnji i isporuci poljoprivrednih proizvoda, u biti odgodila stvarni trenutak isporuke mandarina, čime je prebacila rizik poslovanja na dobavljače te je na taj način nametnula nepoštenu trgovačku praksu.

Naložena je i dostava dokaza o usklađivanju poslovanja sa zakonom

Također, obustavom otkupa odnosno njihovim nepreuzimanjem u osam dana sezone otkupa 2018., a bez da su razlozi za nepreuzimanje bili prethodno utvrđeni ugovorima, svim svojim dobavljačima nametnula nepoštene trgovačke prakse.

Agencija je uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, Jasenskoj izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 350 tisuća kuna, smatrajući da je izrečena razmjerna učinjenim povredama te da ima odvraćajući učinak, kako za samog počinitelja, tako i za ostale adresate ovoga zakona.

Pored zabrane daljnjih postupanja koja su utvrđena nepoštenim trgovačkim praksama, kao mjeru otklanjanja protupravnih postupanja naložena je i dostava dokaza o usklađivanju poslovanja s odredbama navedenog zakona. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

AZTN Zakon o nepoštenim praksama Kazna Jasenska Otkup mandarina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]