Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od ovrha
  • 18.05.2015. 16:15

Nepodnošljiva lakoća zaštićenog računa?

Na upite iz Udruge OPGH Život i napise Agrokluba o nejasnom procesuiranju zaštićenih računa, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede koje je dalo detaljno pojašnjenje o načinu zaštite sredstava od ovrhe.

Foto: depositphotos.com,
  • 2.524
  • 169
  • 0

"Ne znamo o čemu govorite, već ispunite formular i sve će biti riješeno", odgovori su na pitanja kako otvoriti zaštićeni račun za isplatu izravnih plaćanja u cilju njihove zaštite od ovrhe, a koji su dobiveni u zadarskoj poslovnici FINA-e.

Između te dvije krajnosti, ljubazni djelatnici vas u svom neznanju jednom prošeću kat više do ureda Agencije za plaćanje u Zadarskoj županiji, odakle vas iz pisarnice ekspresno vrate na šaltere FINA-e. Tamo vam djelatnica koja zna o čemu govorite daje formular koji treba ispuniti uz objašnjenje kako trebate otvoriti žiro račun kao privatna osoba, odnosno kako treba samo ispuniti formular, a ostalo je na FINA-i.

Bez jasne procedure

Sve navedeno upozorava na nespremnost državnih institucija za zaštitu izravnih plaćanja u poljoprivredi od ovrha, i to uoči skorog početka isplate. Na ovu nesređenost prvi su upozorili u Udruzi OPG-a Hrvatske Život, čiji članovi su naišli na probleme na šalterima navedenih institucija.

"Sustav je nesređen, nema jasne procedure. Da pojednostavim, zakonodavac nije ni na jednom komadu A4 papira napisao korake koje treba poduzeti da se izravna plaćanja zaštite od ovrhe i poslao ga APPRRR, FINA-e, bankama", kaže tajnik Udruge OPG-a Hrvatske Život Miroslav Kovač.

Gdje su najveće uočene nelogičnosti? Država je u članku 141. Zakona o poljoprivredi propisala da se od ovrhe mogu zaštititi izravna plaćanja u visini do maksimalno 50.000 kuna. U istom tom članku, par stavaka niže, stoji kako su svi korisnici radi provedbe plaćanja potpore dužni otvoriti žiro račun u jednoj od poslovnih banaka sa sjedištem u Hrvatskoj. Točnije, OPG-ovci su navedeni da otvore poslovni račun.

Iz Ministarstva poljoprivrede poslali su informaciju da se korisnici čiji su računi na koje im se potpora isplaćuje blokirani radi provedbe ovrhe na novčanim sredstvima, moraju obratiti Financijskoj agenciji (FINA) kako bi im se otvorio zaštićeni račun te kako bi iskoristili pravo na zaštitu od ovrhe sredstava potpore poljoprivredi do 50.000 kuna po osnovi mjera ruralnog razvoja, izravne potpore i mjera u okviru zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Sada nastaju problemi za hrvatskog OPG-ovca. Zakon kaže da moraju ići u poslovnu banku otvoriti račun za isplatu plaćanja, a tamo im logikom stvari otvaraju poslovni račun. U FINA dobivaju informaciju da se od ovrhe mogu izuzeti sredstva koja se isplaćuju samo na žiro račun fizičke osobe koji počinje s 31.

Famozni račun broj 13.

"Naše članove su iz FINA-e slali u banku da tamo otvore račun na koji će im se isplaćivati sredstva. I na banci ne znaju što im je činiti u tom slučaju. Jedan naš član je u jednoj banci otvorio račun koji počinje s 13 i za koji su mu rekli da na njega prijavi isplatu novca kojeg želi zaštititi od ovrhe. Prije toga su ga u drugoj banci odbili. Stječe se dojam, da unatoč što postoji Zakon, zaštita izravnih plaćanja ovisi o dobroj volji banaka i njihovoj želji da privuku nove klijente", kaže Kovač.

Također, kako bi dobili jasnu i nedvosmislenu informaciju o tehničkim i pravnim mogućnostima zaštite računa, Udruga je odaslala dopis u Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija.

Jedno je sigurno, a to je da će nervoza među OPG-ovcima nad čijim se sredstvima provodi ovrha rasti kako se bliži početak isplate izravnih plaćanja. Njima su ta sredstva potrebna za održavanje razine proizvodnje kako bi prehranili svoje obitelji i naposljetku izvršili svoje obaveze prema vjerovnicima. U nastaloj situaciji, gdje se kao karte miješaju žiro računi poslovnih i fizičkih osoba, informacije koje se dobivaju, lako je moguće da zakonska zaštita izravnih plaćanja za neke ostane samo mrtvo slovo na papiru.

Dodatno pojašnjenje o zaštićenim računima

Ministarstvo poljoprivrede je naknadno i reagiralo na upite Udruge Život i pisanje Agrokluba.

"Ovim putem želimo pojasniti svim korisnicima potpora čiji su računi pod ovrhom da su sredstva potpore poljoprivredi do iznosa od 50.000 kuna oslobođena od ovrhe (čl. 141 Zakona o poljoprivredi). Kako bi iskoristili pravo na oslobođenje od ovrhe na potpore (odnosi se na potpore za izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja i mjere zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda), korisnici čiji su računi na koje im se potpora isplaćuje blokirani radi provedbe ovrhe, moraju otvoriti zaštićeni račun i to na sljedeći način:

  1. Ako novac primaju na žiro račun građana (fizičke osobe) koji počinje brojevima 311 - tada otvaranje zaštićenog računa za primanje potpore moraju zatražiti u FINA-i.
  2. Ako novac primaju na poslovni račun koji počinje brojevima 11 - tada se trebaju javiti banci i zatražiti otvaranje zaštićenog računa na koji će se moći izvršiti isplata potpore.

Potrebno je dostaviti podatke o obadva računa regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prema mjestu prebivališta korisnika, kako bi se mogle provoditi isplate u skladu sa Zakonom o poljoprivredi. Potrebno je učiniti navedeno najkasnije do 03. lipnja 2015. godine", kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Ujedno podsjećamo sve poljoprivrednike koji podnose Jedinstveni zahtjev za potporu za izravna plaćanja, da je rok za podnošenje jedinstvenih zahtjeva ove godine produžen do 15.6.2015. godine.

Foto: depositphotos.com, @minervastock


Tagovi

Zaštićeni račun Miroslav Kovač Građanski računi Ovrhe Trgovačka društva Udruga OPGH Život OIB Žiro račun APPRRR Formular Privatna osoba Poslovni račun Nejasnoće Račun 13


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.