Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 01.02.2023. 07:30

Nemirno na tržištu žitarica i uljarica - kako stoje cijene?

Cijena pšenice se oporavlja. Što je s kukuruzom i uljanom repicom?

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 4.176
  • 253
  • 0

Tržište žitarica i uljarica i dalje je pod utjecajem različitih faktora. Cijena pšenice je zabilježila rast, a kraj prošlog tjedna je donio smirivanje. Početkom nove s ožujskom pšenicom na pariškom MATIF-u trgovalo se u iznosu 287,50 eura po toni. Najveći utjecaj imale su glasine o potražnji iz Maroka, koji je najveća izvozna destinacija za tu žitaricu iz Europske unije, ali i rast izvoza u SAD, navodi Reuters

"S obzirom na to da je trend jačanja eura u odnosu na dolar također opao, pšenica u Parizu je ostvarila svoj prv pozitivan tjedan od Božića", navodi se u bilješci konzultantske kuće CRM Agri.

Cijene pšenice na spot tržištima: 

Očekuje se da njezina proizvodnja u Ukrajini neće premašiti 16 milijuna tona 2023. godine, što predstavlja drugi godišnji pad jer su poljoprivrednici smanjili zasijane površine. Izgleda da će jeftina pšenica iz Rusije i Ukrajine pokriti glavnu izvoznu potražnju ključnih uvoznika s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Istovremeno oborine u Argentini su pozitivno utjecale na tržište soje i kukuruza.

Povećan uvoz uljane repice

Kukuruz se prodavao po cijeni od 280 eura po toni, dok je cijena uljane repice bila 552,75 €/t. Na osnovi podataka Europske komisije, u EU je u sezoni 2022/23. već uvezeno 4,2 milijuna tona. Najveći dobavljač je Ukrajina, a slijede je Australija i Kanada. Uvoz soje je pokazao pad. Najveće količine dolaze iz SAD i Brazila.

Cijene kukuruza na spot tržištima: 

Cijene pšenice na tržištu budućnosnica čikaškog CBoT-a su iznosile 254,45 eura po toni. Kukuruzom se trgovalo 247,27 €/t, a sojom 515,16 €/t. Za kukuruz se predviđa dalji slabiji rast, a za soju pad cijene.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena žitarica Cijena uljarica Cijena pšenice Cijena uljane repice Cijena kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.