Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena nafte
  • 02.04.2020. 11:00

Nemaju kuda s naftom. Cijene padaju ispod nule?

Skladišta, rafinerije, terminali, brodovi i cjevovodi bi mogli dostići maksimalni kapacitet, a takvo što se nije dogodilo od 1998. godine, navode iz Goldman Sachsa.

Foto: JumpStory
  • 2.689
  • 510
  • 0

Pustoš je i na autocestama i na nebu. Automobili i druga vozila su u garažama, avioni na tlu. Tvornice su prazne, u mraku. Nije ni čudo da se za onim što ih pokreće - naftom, bilježi neviđeni pad potražnje

Kako piše CNN, ovako negativni rezultati ne pamte se 18 godina. 

Istovremeno, opskrba je i dalje stabilna, usprkos sukobu cijena između Saudijske Arabije i Rusije. Američki proizvođači ne žele biti prvi koji će ugasiti proizvodnju. Što to znači? 

Neće imati kud s njom

Stvara se velika količina zaliha pa bi svijet uskoro mogao ostati bez prostora za spremanje nafte. "Ne samo da ne postoji potražnja za naftom, nego uskoro nećemo imati gdje s njom", rekao je Jeff Wyll, analitičar energetike u tvrtki Neuberger Berman.

Skladišta, rafinerije, terminali, brodovi i cjevovodi bi mogli dostići maksimalni kapacitet, a takvo što se nije dogodilo od 1998. godine, navode iz Goldman Sachsa.

"Brate, sad kad je gorivo toliko jeftino, mi se nemamo gdje voziti", komentirao je jedan poznanik nedavno na Facebooku, a drugi mu odgovorio: "Punit ćemo kanistre."

Šalu na stranu. Kada potražnje nema, a zalihe su ogromne može doći samo do jednog - pada cijena. A ova je situacija dovela čak do toga da su neke cijene već pale ispod nule

Cijena nafte u minusu?

Naime, nedavno je cijena nafte iz Wyominga bila na minus 19 centi. Ovakvi su slučajevi bizarni, ali CNN podsjeća da se slična stvar prošle godine dogodila i s plinom kada u Teksasu nije bilo dovoljno cjevovoda. No, takve niske cijene prirodnog plina nisu obeshrabrile proizvodnju, uglavnom zato jer je ovaj energent bio nusprodukt nafte. 

Tada su naftne kompanije bile spremne prihvatiti gubitak prirodnog plina kako bi dobile ono vrijedno - naftu. 

Kriza neće trajati vječno

Pred američkim naftnim kompanijama je vrlo teška situacija - moraju donijeti odluku o zatvaranju proizvodnje. Starije i manje produktivne bušotine će se vjerojatno prve ugasiti, a smanjenje potrošnje i proizvodnje najavljuju čak i najjače američke naftne kompanije. 

Tako je Chevron prošloga tjedna objavio planove za smanjenje potrošnje za 30% te smanjio svoje ciljeve proizvodnje za 20%. Navodi se kako bi naftna industrija mogla izgubiti čak 5 milijuna barela dnevno. 

Kriza uzrokovana pandemijom i slaba potražnja za naftom neće trajati vječno. Doći će vrijeme da će aviokompanije podići svoje avionie, a vozači se vratiti na ceste. 

"Današnji višak mogao bi se pretvoriti u nestašicu, vodeći tako cijenu daleko iznad 55 dolara. To će u konačnici stvoriti inflacijski šok opskrbe naftom povijesnih razmjera", rekao je Jeffrey Currie iz Goldman Sachsa. 


Tagovi

Nafta Cijena Pad Potražnja Proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!