Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 09.02.2015. 18:00

Nema isplate poticaja do daljnjeg!

Nisu se ispunila obećanja ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Kako bi rekla stara narodna: "Obećanje ludom radovanje!"

Foto: PIXSELL
  • 19.416
  • 2.906
  • 0

"Od 30. siječnja do 10. veljače Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatit će svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama prvu ratu poticaja i to do 60 % od ukupnog iznosa koji trebaju dobiti za 2014. godinu".

Obećao je to ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na otvaranju tradicionalne županijske savjetodavno-izložbene manifestacije "Sedamnaeste poljoprivredno-poduzetničke ideje, Nova Gradiška 2015", a mi objavili 24. prošlog mjeseca.

Nitko još nije dobio poticaj

Pogledajte još: Najavljena isplata prvog dijela poticaja za 2014.

Nažalost, do današnjeg dana, dakle 9. veljače, ni jedno poljoprivredno gospodarstvo, ni jedan poljoprivrednik od njih desetak s kojima smo razgovarali, nisu dobili ni kune obećanog poticaja za prošlu godinu, a nitko i ne zna kada će to biti. Tu informaciju nam je potvrdio i Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, istaknuvši da su poljoprivrednici razočarani i ogorčeni, jer mnogima bi taj novac pomogao da koliko-toliko na vrijeme plate dospjele rate kredita, da nabave plavi dizel po nižim cijenama i druge nagomilane novčane obveze.

Zbog kašnjenja obećanog poticaja, neka bi gospodarstva mogla biti blokirana, time gube mogućnosti da se kandidiraju za sredstva iz fondova Europske unije. Smatra da je zapelo negdje u Ministarstvu financija, da to nije dobro za poljoprivredu i poljoprivrednike koji su ionako u vrlo nezavidnom položaju.

Zakinut za 400.000 kuna poticaja

Krešo Vojtkuf iz Bickog Sela, koji se bavi ratarskom proizvodnjom na 230 hektara kaže da je žalosno što proizvođači ne znaju ni kada će im biti isplaćen poticaj ni koliko za pojedine proizvodnje, a ovakva obećanja ministra poljoprivrede smatra krajnje neozbiljnim i neodgovornim jer unose još veću nervozu i kaos među proizvođače.

Problemi sa utovarom šećerne repe

A poljoprivrednike u ovom trenutku osim velike besparice, koja je zbog loše prošle godine mnoga poljoprivredna gospodarstva dovela na rub propasti, muče i drugi problemi. Primjerice, od planiraih 70 hektara, Vojtkuf kaže da je uspio posijati tek 20 hektara, želi još sijati no zbog trenutnih vremenskih prilika upitan je taj posao i njegova kvaliteta. Inače, kada je riječ o poticajima, tvrdi da ga je Ministarstvo poljoprivrede protekle četiri godine zakinulo za oko 400 tisuća kuna.

I neki drugi veći poljoprivrednici tvrde da su u tom razdoblju zakinuti za jedan cijeli godišnji iznos poticaja, dok ih na drugoj strani mjerodavno ministarstvo i druge institucije opterećuju sve većim nametima i represijama. Zbog toga, ističu, ne mogu biti konkurentni s poljoprivrednicima u drugim europskim državama kojima je do sada isplaćen veći dio poticaja.

Ne zna se kada će krenuti isplata

Jedan poljoprivrednik mi je u gorkoj šali rekao: "Ovih dana na poticajima će najviše profitirati operateri mobilnih i telefonskih mreža. Mobiteli i telefoni su nam se pregrijali od traženja informacija u Agenciji za plaćenje, Ministarstvu poljoprivrede, zovemo i medije, jedni druge zivkamo ne bi li napokon čuli dobru vijest".

U Agenciji za plaćanje dobili smo informaciju da unatoč ministrovim obećanjima još nisu počeli isplaćivati poticaje, sigurno je da to neće učiniti ni do kraja ovog tjedna, a kada će početi još ne znaju.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Isplata poticaja HPK Matija Brlošić Tihomir Jakovina Rate kredita Sredstva Fondovi Nervoza Krešo Vojtkuf Nameti Mobilni operateri Blokirani


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.