Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 17.01.2020. 11:25

Neće više biti dozvoljena primjena tiakloprida u EU

Europska komisija odlučila je zabraniti insekticide iz skupine neonikotinoida koji sadrže aktivnu tvar tiakloprid.

Foto: Depositphotos/Katerina3
  • 854
  • 110
  • 0

Nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila da tiakloprid šteti zdravlju i okolišu, Europska komisija je predložila prošle godine u listopadu da se ne odobri produljenje insekticida koji sadrže tu aktivnu tvar, a riječ je o visoko djelotvornom insekticidu iz skupine neonikotinoida.

"Znanstveno mišljenje EFSA-e je jasno: postoje problemi zaštite okoliša vezani uz uporabu ovog pesticida, posebno njegov utjecaj na podzemne vode, ali i u pogledu zdravlja ljudi, što se odnosi na reproduktivnu toksičnost", rekal je povjerenica Europske unije (EU) za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides, prenosi gabot.de.

Europski sud zbog zaštite pčela potvrdio zabranu neonikotinoida

Ovaj pesticid, naglasili su, ne samo da ubija kukce koji napadaju usjeve, već šteti pčelama i bumbarima slabeći njihov imunološki sustav i narušavajući njihovu reprodukciju, što je pogubno za okoliš.

Martin Dermine, službenik za zaštitu zdravlja i okoliša iz organizacije koja radi na uklanjanju ovisnosti o kemijskim pesticidima i podržava sigurne metode održivog suzbijanja štetočina, pozdravio je ovu zabranu, govoreći za euractiv: "Tiakloprid je toksičan za oprašivače i ljude, i kao takav nema mjesta u proizvodnji hrane. Žalim što je bilo potrebno toliko vremena da Komisija i države članice donesu ovu odluku".

Inače, tiakloprid suzbija lisne uši na voćkama, rajčici, paprici, krastavcima, lubenicama, ružama, jabučnu osicu, neke minere, krumpirovu zlaticu i dr.

Aktualna dozvola za upotrebu istječe krajem travnja. Nakon tog datuma poljoprivrednici u načelu više neće smjeti upotrebljavati insekticid koji se prodaje pod trgovačkim imenima Calypso i Biscaya, pojašnjava Reuters.

U praksi, vlade zemalja EU-a imaju rok do 3. kolovoza da povuku dozvole za upotrebu, uz mogućnost razdoblja počeka do 3. veljače 2021. godine.


Tagovi

Zabrana Europska unija Tiakloprid Neonikotinoidi Ineskticidi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]