Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija u poljoprivredi
  • 02.06.2018. 13:30

Ne žele za 318 kuna na sat brati jagode? Ima tko hoće i za manje - roboti!

Manjak radne snage na zapadu uzgajivače jagoda, ali i drugih poljoprivrednih kultura primorao je na tehnološka rješenja koja uključuju robote berače usjeva.

Foto: Wikimedia Commons/Alex Proimes
  • 4.876
  • 336
  • 2

Sezona jagoda ne traje dugo i mnogo se zemalja susreće s nedostatkom radne snage. Zbog toga se razvija nova tehnologija - roboti za branje jagoda. Radi se o vrlo sofiticiranoj tehnologiji jer dobro znamo koliko je plod jagode osjetljiv - ne trpi jači pritisak ili ogrebotine. 

Ima li jagoda na sebi samo lisnu kapicu ili i stapku - važan je pokazatelj kvalitete branja. Prototipi robota na kojima se radi pokušat će upravo to - ubrati jagodu brže, ali jednako pažljivo kao i ljudi

Ako čovjek može na Mjesec, može i robot brati jagode

Mehanička berba mekog voća predstavlja ogroman izazov jer plod mora biti dovoljno zreo, ali nakon berbe ne smije biti oštećen. Nedavni razvoj tehnologije vizualnih senzora, strojnog učenja i autonomnog pogona sve su bliže cilju, navodi BBC

"Ako možete odvesti čovjeka na Mjesec, možete napraviti i stroj za branje jagoda", kaže Tom Coen, osnivač belgijske kompanije Octinion koja radi na konačnoj fazi ispitivanja branja jagoda pomoću robota, a uz pomoć proizvođača u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Europi.

Jagode bere "šapama"

"Danas možemo reći kako već imamo robotsku ruku koja je konkurentna ljudima u smislu cijene i brzine", kaže Coen, a robotska ruka koju razvijaju u njegovoj kompaniji postavljena je na samohodna kolica. Ruka pomoću 3D vizualizacije prilazi jagodama odozdo te bere zrele bobice s dvije plastične "šape". Stroj tada okreće voće za 90 stupnjeva kako bi ga otkinuo sa stabljike, oponašajući tehniku koju bi koristio čovjek. 

"Šapa" ne oštećuje jagodu (Foto: YouTube/Octinion/Screenshoot)

Ovaj prototip bere jednu jagodu u četiri sekunde, a ovisno o sorti, prikupit će između 70 do 100 posto zrelih plodova što je dokaz konkurentnosti običnim beračima. 

Beru i jagode sa stabljikom

No, neki su tehnolozi otišli i dalje. Osnivači start-upa Dogtooth jagodu bere zajedno sa centimetar dugom stabljikom što je cjenjenije kod trgovaca jer se na taj način produžuje vijek trajanja jagoda. Ta je robotska ruka također pričvršćena na mobilnu platformu, a jagode odmah pakira u plastične kutije spremne za police u trgovinama. Koristi računalnu vizualizaciju kako bi identificirala zrelost voća i razvila učinkovitu strategiju branja te berući ih ocjenjuju veličinu i kvalitetu ploda. 

Roboti mogu raditi i noću

Malo je za reći da će roboti moći raditi u svako doba dana ili noći. Primjerice, berba tijekom noćnih sati može produljiti rok trajanja jagode. Programeri ističu kako njihova motivacija nije zamijeniti ljude s jeftinijim učinkovitim robotoma tim više što nije lako prestići standarde koje postižu berači. 

Istovremeno, poljoprivredni proizvođači naglašavaju kako im nedostaje ljudske snage za berbu pa su roboti itekako potrebni. Primjerice, berač jagoda na Floridi može zaraditi 30 dolara na sat, a u Kaliforniji čak 50 dolara na sat

"Ljudi vole reći da ako ih više platite, da će obaviti posao, ali to nije točno. Znamo da u budućnosti taj rad neće biti dostupan", rekao je jedan od američkih proizvođača jagoda. 

Roboti ne moraju na godišnji i nemaju bolesnu djecu 

Kako objasniti ovaj trend, filozofsko je pitanje, a u nekoliko bi se crta moglo "opravdati" s dva razloga: visoka cijena rada te neumitan razvoj tehnologije. Dakle, u SAD-u berači za sat vremena branja jagoda dobiju do 50$ što je 318 kuna. Rade li osam sati, mogu zaraditi oko 2.600 kuna što je, složit ćete se, pristojna svota. Sezona jagoda ne traje dugo, no s više ovakvih poslova da se dobro zaraditi.

Malo je za reći da će roboti moći raditi u svako doba dana ili noći. Primjerice, berba tijekom noćnih sati može produljiti rok trajanja jagode.

S druge strane, sezonski su radnici najčešće nezaštićeni, bez plaćenih naknada za zdravastveno osiguranje, doprinose, bez godišnjeg, bolovanja i svih onih beneficija koje donosi stalan i siguran posao. Istovremeno, poslodavci korištenjem robota izbjegavaju sve te dadžbine na koje živ čovjek ima i treba imati pravo. Njihovo je tek da ulože u tehnologiju i servisiranje. Robot mu može raditi i noću, nema bolesnu djecu i nema potrebe za godišnjim odmorom. 

Konačno, razvoj tehnologije je nešto što ne možemo izbjeći. Razmjena informacija, ideja, u svijetu koje je u pravom smislu riječi postalo globalno selo svakodnevno donosi niz novih izuma koji ljudima mogu i trebaju olakšati život. Kamo sreće kada bi umjesto nas mnogo toga radili roboti, a mi za to vrijeme odmaralli, čitali knjige, šetali prirodom, družili se s obitelji i prijateljima, živjeli u sreći i blagostanju. Hoćemo li ikada to doživjeti? Možda ako svijet preuzmu roboti. 


Tagovi

Tehnologija u poljoprivredi Roboti berači Branje jagoda Dogtooth Octinion Radna snaga Dnevnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P