Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 2. Agro startup konferencija
  • 17.10.2017. 16:45

Ne treba nam novi mobitel, ni auto, ali svi moramo jesti

Da mi je današnja pamet i osamnaest godina, ne bih upisao pravo već upravo agronomiju jer nedovoljna količina hrane je najveći problem čovječanstva, rekao je ministar Tolušić na otvorenju 2. Agro startup konferencije.

Foto: Apriori World
  • 2.531
  • 446
  • 0

Više od 150 studenata agronomije i poljoprivrede iz Osijeka i Zagreba okupilo se na drugom izdanju Agro startup konferencije. Glavni cilj ove konferencije u organizaciji specijalizirane agencije za komunikacijski menadžment, Apriori World iz Zagreba i Hrvatske udruga mladih poljoprivrednika je djelovati inspirativno na mlade pojedince i ohrabriti ih na bavljenje poljoprivredom. Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisjetivši se kako mu je upravo ova konferencija bila jedno od prvih javnih izlaganja kad je prošle godine postao ministar.

"Da mi je današnja pamet i osamnaest godina, ne bih upisao pravo već upravo agronomiju jer nedovoljna količina hrane je najveći problem čovječanstva. Ne treba nam novi mobitel, ne treba nam novi automobil, ali svi moramo jesti", rekao je Tolušić.

Svoje mane možemo pretvoriti u prednosti

"Mi znamo da Hrvatska nije ni Njemačka ni Francuska ni Italija, ali to ne znači da svoje mane ne možemo pretvoriti u prednosti. Hrvatska još ima puno kvalitetnog, nezagađenog poljoprivrednog zemljišta, odnosno puno prostora na kojima mladi ljudi mogu proizvoditi. To uz europski sustav poticaja koji ipak nudi određenu financijsku sigurnost znači da mladi mogu postići dobre rezultate i na europskom tržištu", dodao je.

Od 165 tisuća OPG-ova u Hrvatskoj, čak 100 tisuća je starije od 55 godina što je porazno, ali pozitivno je što ih je čak 20 tisuća mlađih od 40 godina, što je jedan od najvećih postotaka u EU. Jedan od tih mladih poljoprivrednik je Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika koji je ovom prilikom naglasio da bez stalne edukacije i udruživanja mladih poljoprivrednika nema nade za hrvatsku poljoprivredu.

"Jedino zajedničkim radom možemo postići vrhunske rezultate", rekao je Marinac koji je na popodnevnom dijelu start up konferencije predstavio pozitivne primjere mladih poljoprivrednika: OPG Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice koji su sušenu buču spasili od zaborava i Agro Noršić koji postižu veliki uspjeh proizvodima od buče uzgojenima bez pesticida.

Mlade uključiti i upoznati s trendovima

Nazočnima se obratila i Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku.

"Poljoprivreda u svim djelovima svijeta prolazi kroz određenu preobrazbu zahvaljujući primjeni novih tehnologija poput robotike i bespilotnih letjelica. Skupovi poput ovoga omogućavaju da se mladi uključe i upoznaju s novim trendovima te sami budu inovatori novih tehnologija", rekla je Jelušić Kašić napomenuvši kako EBRD brojnim projektima pomaže mladim poljoprivrednicima kako bi realizirali svoje ideje i postali konkurentni na tržištu.

Također, sudionici konferencije su imati priliku čuti konkretne savjete o tome kako kreirati i brendirati prvi proizvod, koje su neotkrivene kulture u proizvodnji biogoriva, koja je uloga Hrvatske poljoprivredne agencije, a predstavljena su i poslovna rješenja s bespilotnim letjelicama te projekti uP_running i Biogas Action u kojima se spoj energetike i poljoprivrede pokazao uspješnim primjerom poljoprivrednog poduzetništva.

Foto: Apriori World


Tagovi

Tomislav Tolušić Jan Marinac Agro startup konferencija


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]