Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pinova
  • 16.08.2018. 16:30

Navodnjavati ili ne? Koju zaštitu provesti? Odluke donesite uz pomoć specijaliziranih agrometeoroloških stanica!

U poljoprivredi se meteorološke stanice koriste dugi niz godina, a od velikog su značaja kod planiranja zaštite, navodnjavanja i drugih agrotehničkih radova. Pogledajte što sve njima možete mjeriti te koje su prednosti njihovog korištenja!

Foto: Pinova
  • 2.497
  • 170
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja ovisi o vremenskim uvjetima koji mogu biti povoljni, ali i devastirajući za poljoprivrednu proizvodnju. Vremenski uvjeti imaju posebnu ulogu u svim segmentima, posebno se to odnosi na podizanje novih nasada, planiranje navodnjavanja, zaštitu bilja, obrade tla, sjetve/sadnje, odabira sortimenta i dr. Osim u poljoprivredi, meteorologija važnu ulogu igra i u drugim gospodarskim granama što je dovelo do razvoja meteorologije kao znanosti. Za potrebe meteorologije sukladno tehnološkoj razvijenosti određenog doba, razvijali su se i mjerni instrumenti koji su s vremenom bili sve pouzdaniji, precizniji i cjenovno prihvatljiviji. Vremenska prognoza, radari kišnih oblaka i meteorološke stanice danas su nezaobilazni alati kojima se proizvođači koriste kako bi mogli planirati radove u nasadu/polju.

U poljoprivredi se meteorološke stanice koriste dugi niz godina, od velikog su značaja kod planiranja zaštite, navodnjavanja i drugih agrotehničkih radova. Nekada su se koristile meteorološke postaje udaljene i do 20 kilometara od nasada proizvođača, što je rezultiralo nepreciznim podacima i ne sigurnošću proizvođača kod odabira repromaterijala i izvođenja agrotehničkih mjera.

Senzori koji donose višestruke koristi poljoprivrednim proizvođačima

Razvojem tehnologija, meteorološke postaje su postale jeftinije, a samim time i dostupnije te je dohvat i pregled podataka postao jednostavniji. Na tržište izlaze specijalizirane agrometeorološke stanice namijenjene za intenzivnu poljoprivredu, razlikuju se od klasičnih u tome što imaju specifične senzore koje su od koristi poljoprivrednim proizvođačima (vlaga tla, vlaga lista, temperatura krošnje i dr.) i različitih algoritama (evapotranspiracija, točka rosišta, prognozni modeli za biljne bolesti, efektivne sume temperatura). Jedna od takvih je "Pinova Meteo" tvrtke Pinova d.o.o.  

Pinova Meteo je samostojeći, automatski mjerni uređaj koji se postavlja u sam nasad ili polje. Transfer podataka je u realnom vremenu na računalo i mobitel proizvođača, prikaz podataka je mogući u tabličnom i grafičkom obliku u različitim vremenskim rezolucijama (10-minutni,  2 h, 6 h, 24 h, 7 dana i mjesečni prikaz podataka). Stanica s svojim perifernim senzorima može mjeriti:

  • Temperaturu zraka (°C)
  • Relativnu vlagu zraka (%)
  • Količinu padalina  (mm/m2)
  • Prisutnost vlage na listu (%)
  • Temperaturu u zoni biljke  (°C)
  • Temperaturu tla  (°C)
  • Smjer i brzinu vjetra (m/s)
  • Globalno zračenje (W/m2)
  • Tlak zraka (hPa)
  • Vlagu tla (cb)
  • Točku rosišta (izračun)
  • Referentnu evapotranspiraciju (izračun)

Software ima mogućnost prikaza prosječnih, minimalnih, maksimalnih i kumulativnih vrijednosti, kao i sume aktivnih temperatura prema kojima se može prognozirati razvoj štetnika, dozrijevanje plodova i žitarica.

vr
Pinova Meteo u voćnjaku

Prognozni modeli za biljne bolesti

Pojava i razvoj biljnih bolesti u prvom redu ovise o mikroklimatskim uvjetima, a poznavanjem optimalnih temperatura i dužina vlaženja lišća za pojedine bolesti razvijeni su prognozni modeli. Modeli funkcioniraju tako da kombiniraju izmjerene podatke sa stanice i unaprijed određene varijable prema kojima se ponaša uzročnik određene biljne bolesti. Ako se mjerenja sa stanice poklope s određenim uvjetima, na grafu se prikazuje trenutak infekcije. Osim infekcija, na grafu se prikazuje i linija inkubacije i ostale specifičnosti vezane uz pojedine prognozne modele. Neki od prognoznih modela su: plamenjača, pepelnica i siva plijesan vinove loze, krastavost jabuke, palež lista jabuke, kovrčavost lista breskve, cerkospora šećerne repe, smeđa pjegavost lista pšenice i dr.

Agrometeorološke stanice koriste manji i veći proizvođači od vinogradara, voćara, povrtlara, rasadnićara i ratara. Osim navedenih, stanicom se služe i savjetodavna služba, instituti, fakulteti i proizvođači sredstva za zaštitu bilja. 

Prednosti poznavanja mikroklimatskih uvjeta u nasadu/polju su:

  • Optimizacija poljoprivredne proizvodnje
  • Lakše donošenje odluke o korištenju sredstva za zaštitu bilja (kontaktna ili sistemična sredstva)
  • Sigurnije donošenje odluke o rokovima i obrocima navodnjavanja
  • Ušteda vremena na prikupljanju podataka jer nema „ručnog“ mjerenja
  • Lagani i brzi pristup podacima (preko računala ili pametnog mobitela s bilo koje lokacije gdje postoji Internet veza).
  • Razumijevanjem odnosa vremenskih uvjeta i razvoja biljnih bolesti stječe se znanje i iskustvo

Primjena stanice

Na primjeru 1. i 2. su prikazani slučajevi u kojemu nisu i jesu ostvareni uvjeti za infekciju krastavosti lista i ploda jabuke (Venturia inaequalis)

cs
10-minutni prikaz vremenskih parametara i prognozni model Venturia inaequalis

Interpretacija grafa

U Vratišincu u nasadu jabuke, 11.05.2018. u noćnim satima, vlaga nije bila prisutna na lišću te nije bilo uvjeta za infekciju od krastavosti lišća i ploda jabuke. U 05.00 h počinje vlaženje lišća (svijetlo plavi stupci), a nedugo zatim stanica počinje bilježiti oborine (tamno plavi stupci). Između 05.00 i 06.00 sati palo je 11,6 mm/m2 oborina. Uvjeti za klijanje spora su pogodni (isprekidana linija s tendencijom rasta). List ostaje vlažan do 11.00 h. Nakon sušenja list zbog pada relativne vlage zraka i povećanja brzine vjetra, klijanje spora se prekida i mogućnost infekcije se zaustavlja na 63%. Prema navedenom, uvjeti za infekciju nisu ostvareni usprkos količini oborina i pogodnoj temperaturi.  U navedem slučaju nije potrebno ići u zaštitu.

Ako proizvođač nema navedene podatke, on prilikom dolaska u nasad vidi da je bilo oborina, ali ne zna kada je kiša počela i da li je bilo rose tijekom noći. U tom slučaju može samo nagađati da li je došlo ili nije došlo do infekcije. Zbog nesigurnosti bi vjerojatno išao u zaštitu te bi pogriješio i nepotrebno utrošio vrijeme i fungicide.

U pravilu se u zaštitu ide preventivno prije najavljenih oborina, ali kod promjenjivog vremena kakvo je karakteristično za proljeće, mogući su i pljuskovi koji iznenade.

vd
2-satni prikaz vremenskih parametara i prognozni model Venturia inaequalis

U Primjeru 2. Prikazani je daljnji slijed događaja, gdje drugi dan 12.05.2018. u poslije podnevnim satima (18.00h) je palo 7,5 mm/m2 oborina. U ovom slučaju vlaženje lista je počelo od 18.00h i trajalo je do 08.40h sljedećeg dana. Ostali parametri koji su potrebni za infekciju su bili zadovoljeni i u noći i ujutro su zabilježene laka i srednja infekcija. Od trenutka infekcije počinje ići linija inkubacije (crvena linija s tendencijom rasta). U ovom slučaju kada znamo vrijeme infekcije, ako zaštitu možemo obaviti u roku 24 sata od početka vlaženja, dobar učinak će se ostvariti i s preventivnim fungicidima. Ukoliko nam je od početka vlaženja prošlo više od 24 sata, moramo upotrijebiti fungicide s kurativnim djelovanjem.  

Lakše donosimo pravovremene odluke o zaštiti biljaka

Agromeđimurje d.d. je najveći poljoprivredni proizvođač u Međimurskoj županiji. Tvrtka s dugom tradicijom, osim stručnosti odlikuje se i svestranošću poljoprivredne proizvodnje. Tvrtka se bavi voćarstvom, vinogradarstvom, ratarstvom, rasadničarstvom, stočarstvom i dr. U sektoru voćarstva, jabuka zauzima najviše površina od 225 ha. Voćnjaci razdijeljeni na tri lokacije i više su nego izazov za  Anđelka Tomšića i Nikole Blažona. Prilikom planiranja zaštite i navodnjavanja "Pinova Meteo" im je od velike pomoći.

"...Stanica, između ostalog, najviše pomaže kod planiranja zaštite jabuka. Na temelju zabilježenih meteoroloških podataka lakše donosimo pravovremenu odluku o mogućoj zaštiti biljaka od bolesti i štetnika sredstvima za zaštitu bilja, ili odluku o izostanku iste ukoliko nije zabilježena infekcija. Prema tome, pomaže i u samoj odluci o izboru sredstva za zaštitu bilja (pravovremeno korištenje jeftinijih i ekološki prihvatljivijih preventivnih aktivnih tvari sa zelene liste). Također, prema količini oborinama i vlazi tla planiramo navodnjavanje. Oborine i vlaga tla se mjere direktno u našem nasadu pa pouzdanije možemo donijeti odluku o obrocima navodnjavanja...", rekao je Anđelko Tomšić dipl.ing.agr.

Navodnjavati nećemo odokativno već na temelju evapotranspiracije

Uz mnoge cijenjene vinare Istre, Vina Matošević zauzimaju posebno mjesto sa svojim vinom i vinogradima koji se nalaze u sjeverozapadnoj Istri u području Bujštine i u središnjoj Istri uz mjesto Grimalda. Grožđe koje kasnije svoju priču nastavlja pričati iz boce, prvotno je trebalo biti s velikom pažnjom uzgojeno pod vedrim nebom. Da bi što preciznije odrađivao agrotehniku, Ivica Matošević koristi "Pinova Meteo" stanicu.  

"...Imam dva vinograda i teško je pratiti vremenske uvjete na dvije lokacije, a stanica nam olakšava našu situaciju. Također, pomaže mi kod odluke o zaštiti vinograda, a i razmišljamo o uvođenju navodnjavanja. Prema podacima koje imamo iz prethodnih godina, zaključili smo da za odgovarajuću kvalitetu i kvantitetu u pojedinim dijelovima vegetacije izostaju oborine. Nakon što navodnjavanje provedemo u djelo, sigurno nećemo navodnjavati odokativno već ćemo slijediti svjetske trendove i obroke ćemo temeljiti na evapotranspiraciji....", zadovoljan je dr. sc. Ivica Matošević.

U kontekstu novih tehnologija koje su praktične i korisne pogledajte više o prskalicama za herbicide tvrtke MiCRON koje karakterizira izrazito niska potrošnja vode te Horiba mjerne uređaje za mikro i makro elemente, pH, vodljivost i salinitet u listu i peteljci biljke. Jednostavni i precizni mjerni instrumenti, džepne veličine za koji je potrebno svega 0,3 mililitara uzorka osiguravaju pravovremenu informaciju o deficitu nekog od elemenata neophodnih za normalan rast i razvoj biljke.

Krajem kolovoza počinju prijave za natječaj 4.1.1. sektor voća i povrća kroz koji je moguće ostvariti sufinanciranje agrometeorološke stanice Pinova Meteo. Do sada su na desetke poljoprivrednika iskoristili priliku, iskoristite ju i Vi!

Za više informacija posjetite web stranicu Pinova ili im se obratite na jedan od sljedećih kontakata: Pinova d.o.o., Dr. Ivana Novaka 1, 40000 Čakovec, e mail: pinova@pinova.hr, tel: +385 40 499 425, mob: +385 97 6499 425


Fotoprilog


Tagovi

Pinova Meteorološka stanica Temperatura Vlaga Meteorologija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]