Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 08.04.2022. 11:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Navodnjavanje u fokusu dvaju slavonskih županija - najavljena i sušionica povrća

Osječko-baranjska županija do kraja će godine imati dovršena četiri sustava za navodnjavanje, a u Virovitičko-podravskoj najavljena je i sušionica za povrće.

Foto: Depositphotos/chasbrutlag
  • 221
  • 90
  • 0

Projekti u poljoprivredi i gospodarstvu te vezani uz sustav obrazovanja bili su fokus jučerašnjeg sastanka župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i izaslanstva Virovitičko-podravske županije predvođenog županom Igorom Androvićem.

Kako je naglašeno, spomenute županije poljoprivredni su krajevi i obje su usmjerene na razvoj upravo te djelatnosti, oslanjajući se na sustave navodnjavanja kao budućnost poljoprivrede.

"Virovitičko-podravska ima tri sustava navodnjavanja, od kojih je posljednji pušten u rad prije godinu dana, a naš je cilj za sedam do osam godina imati deset tisuća hektara zemljišta pod sustavima navodnjavanja", izjavio je župan Igor Andrović.

U OBŽ 4 sustava za navodnjavanje

Na sastanku se čulo da će Osječko-baranjska županija do kraja godine imati dovršena četiri sustava za navodnjavanje. Za tri je Županija investitor, i to Mala šuma-Veliki vrt, Poljoprivredni institut Osijek te Budimci-Krndija, dok je za Sustav navodnjavanja Puškaš sufinancijer Hrvatskim vodama.

Sastanak se održao u Osijeku (Foto: OBŽ)

"Budućnost poljoprivrede leži u takvim sustavima. Prilikom posjeta Izraelu susreli smo se s predstavnicima najjačih tvrtki u tom polju i uvjerili se u važnost ustrajanja na toj viziji razvoja poljoprivrede", kazao je Anušić. Kako dodaje, samodostatnost i održivost posebno su važne u svjetlu najavljenih snažnih poremećaja opskrbnih lanaca uslijed rata u Ukrajini.

Naglasio je i da je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, koji će početi s radom ove godine, jedna od ključnih karika novog smjera poljoprivrede.

Na virovitičkom području sušionica povrća

Župan Andrović najavio je da će Virovitičko-podravska županija projektirati sušionicu povrća, koju će potom povezati sa sustavima navodnjavanja gdje bi se proizvodilo korjenasto povrće.

"Razgovarali smo i s predstavnicima određenih tvrtki koje su zainteresirane upravo za tu vrstu proizvoda i samim time imamo spremno i tržište gdje bismo ga plasirali", kazao je.

Također, na sastanku se čulo da je poticanje izvrsnosti u obrazovanju cilj obiju županija, a posebice unaprjeđenje sustava obrazovanja koji bi pratio ubrzani razvoj društva.

"Naša županija ulaže u izvrsnost na više razina, kroz Centar izvrsnosti, dva Centra kompetentnosti te Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske kojim se povezujemo upravo s Virovitičko-podravskom županijom", rekao je Anušić, dodavši da je riječ o projektnom prijedlogu koji je Županija kao nositelj prijavila na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pri čemu je Projektni partner Virovitičko-podravska županija.

Župani Igor Andrović i Ivan Anušić (Foto: OBŽ)

Suradnja u razvojnim projektima ključ je snažnijeg impulsa gospodarskom pa i društvenom razvoju, što ovakve koordinacije čini vrlo važnima, zaključeno je na sastanku.


Tagovi

Navodnjavanje Sušionica Samodostatnost Sastanak Ivan Anušić Igor Andrović


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.