Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisni kukci u našem vrtu
  • 06.10.2017. 15:00

Naučite više o korisnim kukcima u vrtu!

Znate li da su pčele zaslužne za oprašivanje jedne trećine hrane koju jedemo? Da gliste stvaraju humus bez kojeg nemamo plodno tlo, a da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika? Više pogledajte u videu!

Foto: Udruga Biovrt - u skladu s prirodom/Facebook
  • 415
  • 27
  • 0

Udruga Biovrt - u skladu s prirodom izradila je edukativni video "Korisni kukci u našem vrtu" u sklopu projekta "Čuvajmo biorazzznolikost".

Znate li da su pčele zaslužne za oprašivanje jedne trećine hrane koju jedemo? Da gliste stvaraju humus bez kojeg nemamo plodno tlo, a da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane.

U ovom videu upoznat ćete korisne kukce u vrtu - pčelu medaricu, pčelu drvaricu, solitarne pčele, osolike i pčelolike muhe, bumbare, gliste, bubamare i leptire - neprocjenjive pomoćnike u svakom vrtu, kao i biljne vrste kojima ih možemo privući u naš vrt.

Brojnim oprašivačima prijeti izumiranje

Istraživanja diljem svijeta pokazuju nam zabrinjavajuće podatke - pticama, pčelama, leptirima i brojnim korisnim oprašivačima opasno prijeti izumiranje. Najčešći razlozi za to su upotreba pesticida, zagađenje, bolesti, gubitak staništa, invazivne vrste i klimatske promjene.

"Svi mi trebali bi biti i više nego zabrinuti jer o korisnim kukcima ovisi puno naših izvora hrane, a time i naš opstanak. No, koliko god se činilo crno, još možemo puno toga napraviti kako bi ovo promijenili: možemo prestati koristiti opasne pesticide i koristiti sredstva koje su ekološki prihvatljivija, možemo korisnim kukcima osigurati staništa (živice, grmlje, livade, hoteli za kukce...) ili pak saditi cvijeće koje cvate cijele sezone, a koje im osigurava hranu."

Pogledaj video, upoznaj dio tog živog svijeta oko nas i nauči kako im i ti možeš pomoći u opstanku.

Da bi potaknuli sadnju cvijeća u vrtove, Biovrt je diljem Hrvatske poklonio preko 1.000 paketića sjemenja "Očuvajmo biorazzznolikost" - mješavine sjemenja cvijeća za korisne kukce i ptice.

Izradu ovog videa omogućili su Udruga Biovrt - u skladu s prirodom, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Foto: Udruga Biovrt - u skladu s prirodom/Facebook


Tagovi

Udruga Biovrt Kukci Oprašivači Video Izumiranje Pčele Ptice Bioraznolikost


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo