Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 01.02.2023. 15:00

Nastavlja se izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine - unatoč poremećajima na tržištu?

Bez obzira na glasine da se neke zemlje EU zalažu za ograničenje ili zabranu izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski odbacio je takve ideje

Foto: Depositphotos/oqtave
  • 309
  • 34
  • 0

Poljska je podnijela zajedničku izjavu na sastanku ministara poljoprivrede EU-a, održanom u ponedjeljak (30. siječnja), zajedno s Bugarskom, Češkom, Mađarskom, Rumunjskom i Slovačkom, u kojoj su istaknuli probleme s povećanjem uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine te zatražili pomoć EU poljoprivrednicima, piše Euractiv pozivajući se na svoje izvore. 

Nedavno je najavljena i revizija liberalizacije trgovine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, a kojom su ukinute carine na određene proizvode. 

Nitko ih ne pita? 16 ministara poljoprivrede traže veći utjecaj sektora na EU zakone

Unatoč glasinama da se neke zemlje EU zalažu za ograničenje ili zabranu izvoza žitarica i drugih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski odbacio je takve ideje.

Ujedinjeni u podršci Ukrajini

"Nije bilo niti jedne zemlje članice koja je kao opciju spominjala trgovinska ograničenja ili zabranu izvoza iz Ukrajine", rekao je novinarima nakon sastanka. Naglasio je da su, naprotiv, zemlje EU-a ujedinjene u podršci Ukrajini. 

Osim toga, u nacrtu priopćenja za summit EU-Ukrajina, koji će se održati u petak, 3. veljače, navodi se da će EU "razmotriti zahtjev Ukrajine za produljenjem mjera nakon trenutno određenog perioda" jer je privremena suspenzija svih carina dovela do povećanja učinka trgovine. 

Wojciechowski: Treba pomoći poljoprivrednicima

Međutim, povjerenik je priznao težak teret kojega su morale podnijeti pojedine zemlje EU-a te kao primjer spomenuo peradarstvo u rodnoj Poljskoj. Kaže kako do problema dolazi jer ogromna ukrajinska tvrtka kontrolira više od 70 posto tržišta, a o toj je monopolizaciji tržišta govorio i ukrajinski agrarni novinar Iurii Mykhailov. 

Deset mjeseci rata u Ukrajini - kakve posljedice na agrar ostavlja?

Wojciechowski je naglasio da se stoga moraju poduzeti mjere kako bi se pružila potpora državama članicama koje su najviše pogođene. "Kako pomažete poljoprivrednicima koji su pogođeni? To je ono na što smo se usredotočili – na pružanju pomoći poljoprivrednoj zajednici, a ne na ograničavanje ili zabranu uvoza iz Ukrajine", naglasio je dodajući da Komisija neće ostaviti poljoprivrednike same u ovoj borbi.

Dvije moguće mjere

No, još se ne zna o kakvim shemama i pomoći je riječ. Kao jednu od ideja spomenuo je korištenje pomoći za privatno skladištenje, koje je tradicionalni oblik javne intervencije EU-a. Na taj se način kratkoročno smanjuje prekomjerna ponuda određene robe s ciljem uspostave ravnoteže na poremećenom tržištu. 

Ta je mjera prema zakonu EU dopuštena za određene sektore kao što su bijeli šećer i mliječni proizvodi, ali mora ga ocijeniti i odobriti Komisija u slučaju da prelazi određenu granicu.

Wojciechowski je ponovio i namjeru da pokrene još jedan alat uključen u ZPP, odnosno shemu kriznog fonda od 450 milijuna eura koja se može koristiti za financiranje iznimnih mjera za suzbijanje tržišnih poremećaja koji utječu na proizvodnju ili distribuciju.


Tagovi

Izvoz iz Ukrajine Poremećaj na tržištu Zabrana izvoza Ograničenje izvoza Ukinute carine Rat u Ukrajini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.